2021-04-15 12:03

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Antony Blinken. Printre subiecte, securitatea energetică și statul de drept

 |  21:31
Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Antony Blinken. Printre subiecte, securitatea energetică și statul de drept

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut, marţi, o convorbire telefonică, context în care au vorbit despre contribuţia României la NATO, securitatea energetică şi statul de drept.

"A fost accentuată, în cadrul discuţiei, importanţa coordonării cu partenerii care împărtăşesc aceleaşi valori şi priorităţi strategice, precum şi necesitatea promovării democraţiei şi a statului de drept, inclusiv prin întărirea rezilienţei strategice la nivel internaţional", arată un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, în context, ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic şi de încredere al SUA, precum şi un aliat NATO dedicat.

De altfel, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Blinken "a adus laude României pentru că este un aliat NATO robust şi pentru angajamentul faţă de consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre".

Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă şi dezvoltările recente din relaţia bilaterală din domenii strategice, exprimând interesul pentru concretizarea iniţiativelor vizând consolidarea securităţii energetice. În context, a fost discutată cooperarea bilaterală aflată în dezvoltare în domeniul nuclear civil şi eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz în Europa, fiind evocată importanţa resurselor strategice de gaz din platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare ar putea îmbunătăţi semnificativ securitatea energetică regională, precizează ministerul român.

Potrivit MAE, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce priveşte statul de drept, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, relevante inclusiv la nivel regional. A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri şi investiţional atractiv pentru partenerii economici americani, evidenţiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea şi diversificarea relaţiei economice cu România rămâne o prioritate.

Ministrul român a evocat prioritatea Guvernului României privind accederea la OCDE şi a exprimat convingerea că partea americană va susţine, în continuare, acest deziderat.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, de asemenea, importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât şi asupra mobilităţii militare. În acest sens, a pledat pentru implicarea financiară a SUA în realizarea celor două proiecte, subliniind că, pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, este necesară şi consolidarea prezenţei economice şi de investiţii americane.

De asemenea, a evidenţiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver şi importanţa înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic şi tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect. A fost discutată şi aprofundarea cooperării în combaterea unor fenomene cu impact negativ, precum traficul de persoane.

Secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor şi a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier.

Convorbirea telefonică a inclus şi un schimb de vederi cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, care este esenţială pentru securitatea transatlantică, fiind reiterată evaluarea comună cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice. Şeful diplomaţiei române a prezentat elementele principale care orientează acţiunea României, printre care necesitatea consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare la Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa pe care România o acordă creşterii prezenţei militare a SUA în România.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE