2020-10-22 18:55

Avanpostul Rusiei la Nistru se simte ameninţat: Tiraspolul latră la Chişinău şi Kiev

 |  18:59
Avanpostul Rusiei la Nistru se simte ameninţat: Tiraspolul latră la Chişinău şi Kiev

Republica separatistă transnistreană nu crede în bunele intenţii ale vecinilor săi. În timp ce Tiraspolul acuză Republica Moldova şi Ucraina că urmăresc activ destabilizarea regiunii, Rusia se declară îngrijorată de criticile aduse „pacificatorilor ruşi”.

Evgheni Şevciuk, liderul separatiştilor transnistreni, a avertizat Guvernul Republicii Moldova că adoptarea unui proiect de lege antiseparatism va transforma toţi locuitorii Transnistriei în potenţiali puşcăriaşi şi va aduce cu sine deteriorarea relaţiilor cu Tiraspolul. „În caz că legea va fi adoptată, toate negocierile (cu autorităţile Republicii Moldova, n.r.) vor înceta”, a ameninţat Şevciuk într-un discurs ţinut în faţa unor foşti luptători rusofoni din raionul Dubăsari.

Proiectul de lege care a stârnit furia transnistrenilor a fost propus de grupul liberal reformator şi prevede pedepse de 5 până la 20 de ani de închisoare pentru promovarea şi organizarea de acţiuni cu caracter separatist. Potrivit Mediafax, alte pedepse incluse în lege sunt retragerea cetăţeniei pentru persoanele fizice şi scoaterea în afara legii a partidelor şi organizaţiilor non-guvernamentale vinovate de separatism.

În argumentaţie, autorii propunerii legislative au atras atenţia că Republica Moldova este ţinta unei puternice campanii de destabilizare internă prin instigarea la separatism a populaţiei vorbitoare de limbă rusă spre „a periclita parcursul european” al ţării. „Prezentul proiect de lege vine să completeze un vid legislativ, devenit vizibil în contextul crizei geopolitice din Ucraina – revoltele separatiştilor din estul acestei ţări, soldate cu victime umane, criză umanitară, evenimente care vor duce inevitabil la apariţia a încă unui conflict îngheţat”, au explicat aceştia.

Atacuri la adresa Ucrainei

Nici Ucraina nu a scăpat neatinsă de criticile Tiraspolului. Liderii transnistreni au acuzat mass-media ucraineană că se află în spatele unei puternice  campanii de denigrare. „Relatările controversate ale unei părţi a presei ucrainene au rolul de a destabiliza situaţia la frontierele Transnistriei şi de a stârni panică”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Comitetului de Securitate de la Tiraspol, Aleksandr Dornia. Acesta a dat ca exemplu reportajele postului de televiziune Inter TV şi analizele lui Dmitri Tiumciuk, analist militar care a calificat Transnistria ca „entitate ostilă Ucrainei”. KGB-ul transnistrean a negat că forţele de securitate ale regiunii autoproclamate ar fi tras asupra militarilor ucraineni aflaţi la graniţă, aşa cum susţine postul Inter TV.

Tensiuni ruseşti

Diplomaţia rusă consideră că opoziţia Republicii Moldova şi Ucrainei faţă de prezenţa „pacificatorilor ruşi” în regiune va duce la tensionarea relaţiilor, relatează Unimedia. „În Chișinău, la cel mai înalt nivel, se aud voci care cheamă la retragerea trupelor ruse, se reia un val de argumente cu privire la necesitatea schimbării statutului operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, transformându-l într-o misiune civilă”, a atras atenţia Ministerul de Externe de la Moscova. Diplomaţii ruşi au subliniat că guvernanţii moldoveni şi ucraineni ar putea fi traşi la răspundere pentru tentativele sale de destabilizare a regiunii.

Şicanele economice ale Moscovei

Rosselhoznadzor, serviciul rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară, a învinuit Republica Moldova de folosirea de documente false pentru a-şi putea continua exporturile de fructe pe piaţa din Rusia. „La începutul lunii august, Republica Moldova a încercat să trimită pe piaţa rusă fructe şi legume susţinând că documentele au fost semnate în 21 iulie”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Conform oficialilor ruşi, 370 de tone de fructe au fost oprite de la intrarea în ţară şi retrimise în Moldova. Autorităţile ruse au instituit pe 21 iulie un embargo asupra produselor din fructe moldoveneşti, informează Mediafax. Rusia susţine că acestea nu respectă normele sanitare şi conţin insecte periculoase precum molia orientală a fructelor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE