2023-02-02 20:21

Autoproclamate ”locomotivele” Europei, Franța și Germania vor susține Ucraina ”NECLINTIT”

 |  17:43
Autoproclamate ”locomotivele” Europei, Franța și Germania vor susține Ucraina ”NECLINTIT”

Întâlnire importantă la Sorbona între preşedintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee. În fața parlamentelor reunite, Macron a spus că "locomotiva" franco-germană va fi "pioniera refondării Europei", iar Scholz a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora pentru o Europa mai puternică. În ce privește Kievul, Scholz a spus că în continuare Germania va susține militar Ucraina, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Macron şi Scholz au promis că ţările lor vor susţine Kievul în faţa agresiunii ruse în mod "neclintit" şi "atât timp cât va fi necesar". După criticile la adresa Germaniei pentru ezitările acesteia de a oferi Ucrainei tancuri Leopard, Scholz a reafirmat la Paris angajamentul ţării sale de a susţine militar Ucraina, "în strâns consens între noi şi cu aliaţii noştri SUA".

"Noi, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, vom scrie un nou capitol în istoria europeană", a susţinut cancelarul german, promiţând că "imperialismul lui (Vladimir) Putin nu va învinge".

"Avem o imensă muncă în faţa noastră pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite", a spus Macron la o ceremonie a parlamentelor celor două ţări care a avut loc la Universitatea Sorbona din Paris. Pentru că Franţa şi Germania au pavat calea reconcilierii în Europa în perioada postbelică, acum cele două ţări trebuie să acţioneze ca "pionieri ai refondării şi consolidării Europei", a indicat preşedintele francez.

Aceasta trebuie să însemne, a explicat el, un sistem energetic prietenos cu mediul, investiţii în schimbarea ecologică, creşterea independenţei UE în aprovizionarea cu energie şi dezvoltarea apărării europene, printre altele. Avem nevoie de o strategie industrială europeană mai ambiţioasă care să protejeze producţia în Europa, precum şi de o strategie "Made in Europe" care să aducă UE în avangarda tehnologiilor viitorului şi a inteligenţei artificiale, a detaliat Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi el despre nevoia unei Europe "suverane" şi a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora în această direcţie. Cele două capitale "îşi unesc forţele acolo unde statele naţionale şi-au pierdut puterea de a salvgarda valorile noastre în lume, de a proteja democraţia noastră în faţa forţelor autoritare. Dar şi în competiţia pentru tehnologiile moderne, în securizarea aprovizionării cu materii prime, cu energie", a adăugat Scholz.

După discursurile lor de la Sorbona, Macron şi Scholz au o reuniune în cadrul consiliului de miniştri franco-german, întâlnire anuală care în luna octombrie anul trecut a fost amânată din cauza disensiunilor dintre Paris şi Berlin pe o serie de subiecte cheie, inclusiv energia şi apărarea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-22

In legatura cu acest articol...

China raportează mii de decese provocate de COVID. Previziunile pentru perioada următoare sunt teribile

Nouă morți în urma unui atac armat în California la un festival dedicat Noului An chinezesc
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE