2020-11-24 15:02

“Asta e cea mai mare criză din viața mea”. Interviu cu George Soros

 |  00:11
“Asta e cea mai mare criză din viața mea”. Interviu cu George Soros

Se vorbește mult despre pandemie, acesta e un lucru sigur. Așa cum, la fel de mult, se vorbește despre “personaje” importante, care au marcat din ce în ce mai mult societatea ultimilor ani.

Unul dintre ele este miliardarul George Soros, care vorbește despre lumea de ieri și de azi, China, președintele Trump și îngrijorarea cu privire la supraviețuirea UE, într-un interviu acordat lui Gregor Peter Schmitz, pentru Project Syndicate (www.project-syndicate.org). Un lucru este sigur: nu mai există cale de întoarcere la economia globalizată de până acum. În rest, totul se joacă…

Gregor Peter Schimtz: Ați trecut prin multe crize. Pandemia de covid19 se compară cu vreuna dintre ele?

George Soros: Nu. Asta este cea mai mare criză din viața mea. Chiar și înainte ca pandemia să lovească, mi-am dat seama că trăim un moment revoluționar, în care ceea ce ar fi imposibil în vremuri normale devenise nu numai posibil, dar poate și absolut necesar. Iar apoi a venit covid19, care a dat peste cap viețile oamenilor și a implicat un alt comportament. Este un eveniment fără precedent, ceva ce nu s-a mai întâmplat într-o asemenea combinație. Și chiar pune în pericol supraviețuirea civilizației.

Dacă guvernele ar fi fost mai bine pregătite, aceasta criză ar fi putut fi evitată?

Am avut pandemii începând cu ciuma bubonică. Erau frecvente în secolul 19 și apoi am avut gripa spaniolă, la finalul Primului Război Mondial, care a avut trei valuri, iar al doilea val a fost cel mai grav. Au murit milioane de oameni. Și am mai avut și alte epidemii grave, precum gripa porcină, în urmă cu doar un deceniu. Deci, este uimitor cât de puțin pregătite au fost statele pentru așa ceva.

Incertitudinile legate de acest virus și cum ar trebui să procedăm în urmatoarele luni, următorii ani sunt cea mai mare problemă?

Este o problemă mare. Învățăm foarte repede și știm mult mai multe despre virus decât știam în momentul apariției sale, însă avem de-a face cu o țintă în mișcare, căci virusul se schimbă repede. Va dura mult până să găsim un vaccin. Și chiar odată ce l-am obținut, va trebui să-l modificăm în fiecare an, pentru că virusul se va schimba, cel mai probabil. Așa facem acum cu vaccinurile gripale în fiecare an.

Criza va schimba natura capitalismului? Înainte ca acest Covid-19 să ducă la actuala recesiune catastrofală, ne atrăgeau atenția aspectele negative ale globalizării și liberului schimb.

Nu ne vom mai întoarce unde eram înainte de pandemie. Asta e sigur. Însă acesta este singurul lucru sigur. În rest, totul se joacă. Nimeni nu știe cum va evolua capitalismul.

Această criză ar putea să apropie țările și popoarele lumii?

Pe termen lung, da. În prezent, oamenii sunt sub imperiul fricii. Iar frica îi face deseori pe oameni să fie agresivi. Este valabil pentru indivizi, dar și pentru instituții și omenire în ansamblul ei.

Asistăm la aruncarea vinei între SUA și China în privința originii virusului.

Conflictul continuu dintre SUA si China complică problemele, pentru că trebuie să lucrăm împreună pentru a combate schimbările climatice și pentru a gasi un vaccin pentru covid19. Însă nu putem colabora pentru că deja concurăm pentru a găsi mai repede vaccinul și a-l utiliza primii. Faptul că avem două sisteme foarte diferite de guvernare, unul democratic și unul…

Autocratic?

Așa e. Asta face lucrurile și mai dificile. Sunt mulți care spun că ar trebui să colaborăm strâns cu China, însă nu sunt pentru așa ceva. Trebuie să ne protejăm societatea deschisă și democratică. În același timp, trebuie să găsim o cale de cooperare pentru a lupta cu schimbările climatice și noul coronavirus. Nu va fi ușor. Eu empatizez cu poporul chinez, pentru că sunt sub un dictator, președintele Xi Jinping. Cred că mulți chinezi educați sunt nemulțumiți de această situație și cred că publicul larg este foarte nemulțumit pentru că Xi a ținut ascunsă boala covid19, până a trecut Anul Nou Chinezesc.

Credeți că autoritatea lui Xi ar scădea dacă Chinar recunoaste că nu a gestionat bine criza?

Ar scădea mult. Când Xi a anulat limita de mandate prezidențiale și s-a numit practic președinte pe viață, el a distrus viitorul politic al celor mai importanți și ambițioși membri ai unei elite foarte restrânse și competitive. A fost o mare greșeală din partea lui Xi. Deci, el este foarte puternic într-o privință însă, în același timp, este foarte slab și, acum, este probabil vulnerabil.

Urmăresc cu atenție lupta din interiorul sistemului chinez, pentru că sunt de partea celor care cred în societatea deschisă. Și sunt mulți în China care sunt în favoarea societății decshise.

Actualul președinte american nu reprezintă cu adevărat valorile unei societăți deschise și libere…

Soros: Ei bine, aceasta este o slăbiciune care sper să nu mai dureze mult. Lui Donald Trump i-ar plăcea să fie dictator. Însă nu poate fi, pentru că există o constituție pe care americanii o respectă. Iar constituția i-ar interzice să facă anumite lucruri.  Asta nu înseamnă că nu va încerca, pentru că el se luptă practic pentru viața lui. Trebuie să va spun că eu sper că Trump se va autodistruge și că deja mi-a depășit cele mai mari așteptări în această privință.

Ce rol joacă în această luptă UE - casa dumneavoastră, la care țineți atât de mult?

Sunt îngrijorat în special de supraviețuirea UE, pentru că este o uniune incompletă. Era în curs de creare. Însă acest proces nu a mers niciodată până la capăt, iar asta face ca UE să fie extrem de vulnerabilă – mai vulnerabilă decât SUA nu numai pentru că este o uniune neterminată, ci și pentru că se bazează pe domnia legii. Iar roțile justiției se învârt foarte încet, în timp ce amenințările precum covid19 se mișcă foarte repede. Asta generează o problemă pentru UE.

Curtea Constituțională a Germaniei a aruncat o bombă săptămâna trecută, cu verdictul privind Banca Centrală Europeană. Cât de grav e?

Eu cred că este foarte grav. Verdictul amenință să distruga UE ca instituție bazată pe statul de drept, în special pentru că a fost dat de curtea constituțională a Germaniei, care este cea mai respectată instituție din Germania. Înainte de a da acest verdict, curtea germană s-a consultat cu Curtea Europeană de Justiție și apoi a decis împotriva instanței europene. Deci, acum avem un conflict între Curtea Constituțională a Germaniei și Curtea Europeană de Justiție. Care deține primatul?

Teoretic, Tratatele Europene îi conferă supremație Curtii Europene. Asta e limpede.

Așa e. Când Germania a aderat la UE, s-a angajat să se supună legilor UE. Însă verdictul de acum ridică și o altă problema: dacă instanța germană poate pune sub semnul întrebării deciziile Curții Europene, de ce nu ar face-o și alte țări? Ar putea Ungaria și Polonia să decidă dacă mai respectă legile europene în sistemul lor de justiție, un sistem a cărui legitimitate a fost pusă sub semnul întrebării de UE? Această întrebare este fundamentală pentru UE, care este o organizație constituită pe statul de drept.

Polonia a speculat oportunitatea și și-a afirmat supremația justiției naționale controlate de guvern asupra legislației europene. În Ungaria, Viktor Orban s-a folosit de urgența covid19 și a forțat parlamentul să-l numească dictator. Parlamentul este ținut în sesiune doar pentru a aproba pe bandă rulantă decretele lui Orban, care violează în mod clar legile UE. Dacă verdictul instanței germane va împiedica Uniunea să reziste în fața acestor evoluții, acesta va fi sfârșitul UE așa cum o știm.

Banca Centrală Europeană va trebui să-și schimbe politicile după acest verdict din Germania?

Nu neapărat. Verdictul cere BCE să-și justifice actualele politici monetare. Are trei luni la dispoziție pentru a-și justifica acțiunile de până acum. Asta va concentra o mare parte din atenția BCE, care este, de fapt, singura instituție funcțională din Europa care poate oferi resurse financiare pentru combaterea pandemiei. De aceea, ar trebui să se axeze mai mult pe sprijinirea UE în crearea unui Fond de Refacere.

Aveți vreo sugestie privind acest Fond?

Am propus ca UE să emită obligatiuni perpetue, iar acum cred că ar trebui să fie numite ”Consols”, pentru că au fost folosite cu succes sub acest nume de Marea Britanie, începând din 1751, și de SUA, începând din 1780. Obligațiunile perpetue au fost confundate cu ”corona-obligațiunile”, care au fost respinse de Consiliul European – și asta din motive justificate, pentru că implicau mutualizarea datoriilor acumulate, ceea ce unele state nu acceptau. Asta a făcut ca dezbaterea despre obligațiunile perpetue să devină toxică.

Cred că situația actuală întărește opțiunea pentru Consols. Curtea Europeană a spus că acțiunile BCE au fost legale, pentru că BCE a cumpărat obligațiuni în mod proporțional cu acțiunile deținute de fiecare stat membru în cadrul BCE. Însă problema este că orice achiziție de obligațiuni făcută de BCE poate fi atacată în justiție și poate fi declarată ca fiind în afara atribuțiilor BCE. Obligațiunile pe care eu le-am propus ar ocoli această problemă, pentru că ar fi emise de UE ca întreg, ar fi automat proporționale și ar fi perpetue, eterne. Statele membre ar trebui să plătească doar o dobândă anuală, o dobândă mică, să zicem de 0,5%, care poate fi lesne aprobată de statele membre, fie unanim, fie printr-o coaliție de voință.

Președinta Comisiei Europene, Urusla von der Leyen, a spus că UE are nevoie de 1 trilion de euro pentru a lupta cu pandemia, dar ar fi trebui să mai adauge un trilion pentru lupta cu schimbările climatice. Obligațiunile Consol ar putea oferi aceste sume, dacă statele membre ar aproba asemenea obligațiuni. Din nefericire, Germania și ”Liga Hanseatică” condusă de Olanda se opun cu înverșunare. Ar trebui să se mai gândească. UE ia în calcul dublarea bugetului, ceea ce ar oferi doar 100 de miliarde de euro, doar 10% din ceea ce s-ar obține prin obligațiunile perpetue. Cei care vor să aibă contribuții cât mai reduse la bugetul UE ar trebui să susțină Consols. Ar trebui să autorizeze niște taxe, precum taxele pe tranzacții financiare, care să ofere UE resursele pentru a-și menține ratingul AAA. Însă aceste taxe nu vor trebui impuse, căci rolul lor va fi luat de Consols. Aceste țări care se opun, cât și restul Europei ar duce-o mai bine în felul acesta. Cu plata unor dobânzi anuale de 5 miliarede de euro, a căror valoare va scădea mereu, s-ar putea obține mia de miliarde de euro de care continentul are nevoie urgentă – un raport uluitor cost/beneficii.

Când UE și-a relaxat regulile ajutorului de stat, Germania a venit cu peste jumătate din solicitări. Unii spun că asta subminează principiile pieței unice, pentru că oferă Germaniei un avantaj injust. Ce credeți?

Sunt de acord. Este nedrept față de Italia, care era deja omul bolnav al Europei și a fost lovită cel mai rău de Covid-19. Liderul partidului Lega, Matteo Slvini, face agitație pentru ieșirea Italiei din zona euro și din UE. Din fericire, popularitatea lui e în scădere după ce a părăsit guvernarea, însă discursul său face prozeliți.

Asta este o altă amenințare existențială pentru UE. Ce ar rămâne din Europa fără Italia, care a fost cea mai proeuropeană țară? Italienii au crezut în Europa mai mult decât propriile guverne. Însă au fost trarați foarte urât în timpul crzei refugiaților din 2015. Atunci a fost momentul în care i-au ascultat pe Salvini și pe populiștii din Mișcarea de 5 Stele.

Păreți foarte pesimist.

Departe de mine. Recunosc că Europa se confruntă cu câteva pericole existențiale. Nu este o figură de stil, este realitatea. Verdictul Curții Constituționale a Germaniei este doar ultima problemă. Odată ce recunoaștem acest lucru, putem începe să gestioan problemele. Putem lua măsuri excepționale pentru situația excepțională în care ne aflăm. Asta se aplică pentru obligațiunile Consols, care nu s-ar emite în vremuri normale, însă acum sunt ideale. Câtă vreme pot propune măsuri precum Consols nu voi renunța la speranță.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-05-14Parerea ta...

DESTEPT
14 Mai 2020

Ceva inbirligaturi ai facut . Destul ca te inbolnavesti
CIUMA ROSIE
14 Mai 2020

mumia asta nu mai crapa dracului odata?piei SATANA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE