2021-09-21 23:56

Armata egipteană a preluat puterea în numele poporului

 |  19:57
Armata egipteană a preluat puterea în numele poporului

Armata egipteană a preluat miercuri puterea la Cairo după expirarea ultimatumului dat preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Anterior, militarii au preluat controlul televiziunii de stat, în timp ce mii de oameni protestau în piaţa Tahrir faţă de regimul considerat ca fiind aservit mişcării Fraţii Musulmani. Unii analişti au evocat pentru agenţiile internaţionale de presă riscul izbucnirii unui război civil în Egipt.

Tot miercuri, imediat după ce Morsi a refuzat orice plecare anticipată de la putere, şefii armatei egiptene s-au reunit de urgenţă, jurând să apere Egiptul cu preţul vieţii. "Foaia de parcurs" propusă de aceştia sugera o perioadă de tranziţie sub control militar ce implică nominalizarea unui consiliu prezidenţial, format din trei persoane şi condus de preşedintele Curţii Constituţionale, şi suspendarea Constituţiei pentru o durată de un an. Proiectul prevedea formarea unui guvern de tehnocraţi pentru perioada de tranziţie sub supravegherea armatei.

Morsi, arestat la domiciliu

 În primele momente după expirarea ultimatumului, Morsi a fost arestat la domiciliu. Anterior, liderul armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sissi, s-a întâlnit cu reprezentantul opoziţiei Mohamed El Baradei, cu lideri religioşi şi reprezentanţi ai unor partide islamice, dar şi cu cel al lui Morsi, potrivit Mediafax, pentru a discuta "foaia de parcurs" pe care forţele armate au ameninţat că o va pune în aplicare odată cu expirarea ultimatumului. La negocierile ţinute la Ministerul Apărării au participat patriarhul de confesiune coptă Tawadros al II-lea, marele imam Ahmed el-Tayeb (principala autoritate sunnită), reprezentanţi ai partidului salafist Al-Nour şi Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ) (aripa politică a Fraţilor Musulmani) şi reprezentanţi ai mişcării Tamarrod (rebeliune în limba arabă).

Marţi seara, preşedintele egiptean a exclus o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi "dea viaţa" pentru păstrarea "legitimităţii" şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, scrie Mediafax. Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, Morsi a declarat că "va continua să îşi asume responsabilitatea ţării", prezentând "legitimitatea" sa drept "singura garanţie împotriva vărsării de sânge". Mai mult, liderul islamist a avertizat împotriva "capcanei" unor violenţe "fără sfârşit".

Violuri şi crime în Cairo

În noaptea de marţi spre miercuri, când bărbaţi neidentificaţi au atacat o reuniune a susţinătorilor preşedintelui egiptean Mohamed Morsi la Cairo, au fost ucise 16 persoane, potrivit Ministerului egiptean al Sănătăţii. Tot marţi, în alte zone ale Capitalei egiptene, şapte persoane au fost ucise şi alte zeci au fost rănite în timpul ciocnirilor între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui islamist. În total, 47 de persoane, dintre care un american, au murit în violenţele care au însoţit manifestaţiile ce afectează ţara de o săptămână. În plus, Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a anunţat, miercuri, că aproape o sută de agresiuni au fost comise în Piaţa Tahrir şi în împrejurimile oraşului Cairo, în cadrul manifestaţiilor. Cel puţin 91 de cazuri de agresiuni, inclusiv cazuri de viol, au fost comise începând din 28 iunie, a anunţat HRW, bazându-se pe informaţii colectate de asociaţii locale care luptă împotriva acestui fenomen. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-03Parerea ta...

IOAN
03 Iul 2013

Felicitari poporului egiptean.Vad ca la altii se poate.Se pare ca nu a stiut ce licurici sa pupe.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE