2024-04-20 15:07

Agitație la Chișinău: Pro-rușii acuză Ucraina că vrea să invadeze R. Moldova

 |  09:49
Agitație la Chișinău: Pro-rușii acuză Ucraina că vrea să invadeze R. Moldova

Demonstrațiile în curs de desfășurare amenință să destabilizeze un alt stat fragil fost sovietic. Dar în cazul de față, nu protestele pro-occidentale sunt cele care, în opinia lor, resping autoritarismul guvernului lor, ci demonstranții pro-ruși, care se plâng de scăderea nivelului lor de trai și, totodată, de o atitudine dictatorială.

Mulțimile inundă străzile din Chișinău, capitala Moldovei – cea mai săracă țară din Europa. Dar consecințele războiului din Ucraina vecină au înrăutățit și mai mult perspectivele economice și au agravat tensiunile sociale, informează Europa Liberă, preluată de Rador.

Ceea ce face situația Moldovei cu osebire periculoasă este prezența din apropierea frontierei sale cu Ucraina a Transnistriei, un stătuleț rusofon, care s-a separat de Moldova în urma unui scurt război din 1992 și care, de atunci, și-a susținut independența, nerecunoscută de altfel, cu sprijinul rușilor. “Țara” încă mai găzduiește aproximativ 1500 de soldați ai armatei ruse, precum și un imens depozit de muniție din epoca sovietică în apropierea orașului Cobasna – acolo aflându-se aproximativ 20000 de tone de armament din epoca sovietică, dorit cu disperare de ambele tabere din conflictul izbucnit în apropiere.

Moscova a tot pretins că s-ar putea ca Ucraina să pregătească o “provocare”, având drept scop invadarea micului teritoriu și capturarea întregului armament. Oficialii din Tiraspol, capitala de facto a Transnistriei, afirmă că guvernul pro-occidental al președintei Maia Sandu, care a făcut o prioritate din aderarea la Uniunea Europeană, i-ar putea invita pe ucraineni să atace, în speranța ca vechea “problemă” a Moldovei “legată de Transnistria” să fie rezolvată. Drumul țării spre UE, și chiar spre NATO, ar fi mult mai simplu dacă acest ‘conflict înghețat’ ar fi eliminat.

În ceea ce îi privește, oficialii de la Chișinău susțin că se confruntă cu o tentativă orchestrată de Rusia vizând răsturnarea guvernului, apelând la partidul populist Șor, care, săptămâna trecută, a scos mii de protestatari pe străzile din Chișinău, dată fiind creșterea inflației și a șomajului.

Indiferent de cine are dreptate, și chiar dacă există o influență străină care ar dori să provoace intenționat tulburări în Moldova spre propriul beneficiu, războiul din Ucraina îndreaptă problemele Moldovei spre o nou extremă, demonstrând totodată felul în care conflictul dintre Ucraina și Rusia destabilizează și mai mult o regiune pe vremuri sovietică.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE