2020-12-05 10:50

A MURIT sultanul Qaboos bin Said, cel mai longeviv lider arab. Cine a fost noul conducător al țării

 |  13:29
A MURIT sultanul Qaboos bin Said, cel mai longeviv lider arab. Cine a fost noul conducător al țării

Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, sultanul Qaboos bin Said (foto), vineri seară, după o domnie de aproape 50 de ani, a informat sâmbătă televiziunea Al Jazeera, citată de Reuters. Noul sultan al Omanului, Haitham bin Tariq al-Said, s-a angajat sâmbătă să continue politica externă de ''non-ingerinţă'' a predecesorului său.

Fostul ministru al culturii, în vârstă de 65 de ani, a fost învestit în funcţie sâmbătă dimineață înaintea consiliului familiei aflate la guvernare în Oman, informează mediafax.ro.

Televiziunea de stat din Oman a anunţat că autoritățile au deschis o scrisoare a sultanului Qaboos, în care acesta îşi alesese succesorul, înainte de a-l anunța pe Haitham bin Tariq drept noul conducător.

"Haitham bin Tariq a fost investit ca noul sultan al țării ... după o întâlnire a familiei care a decis numirea celui ales de sultan", a transmis guvernul într-o postare pe Twitter.

''Vom continua calea trasată de defunctul sultan'', a declarat Haitham bin Tariq în primul său discurs, transmis la televiziunea de stat.

El a promis să continue o ''politică externă bazată pe coexistenţa paşnică între naţiuni (...) şi pe non-ingerinţa în afacerile interne ale altor state, cu respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cooperării internaţionale''.

Haitham bin Tariq a mai spus că va continua, ''ca şi sub domnia sultanului Qaboos, să favorizeze soluţiile paşnice'' la crizele regionale şi mondial.

Constituția omaniană prevede că succesorul la tron trebuie numit de familia regală în termen de trei zile după ce postul a rămas vacant. Sultanul trebuie să fie un membru al familiei regale, precum și "un fiu musulman, matur, rațional și legitim al părinților musulmani omanieni”.

Regretatul sultan Qaboos, unul dintre cei mai longevivi conducători din Orientul Mijlociu, care a menținut neutralitatea țării în regiune, era bolnav de ceva vreme și se crede că suferea de cancer de colon. În luna decembrie fusese internat într-un spital din Belgia pentru a primi tratament.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE