2024-04-25 10:55

70 de ani de relații diplomatice între Vietnam și România - eveniment marcat de Ambasada României de la Hanoi, împreună cu Asociația de Prietenie Vietnam-România

 |  16:36
70 de ani de relații diplomatice între Vietnam și România - eveniment marcat de Ambasada României de la Hanoi, împreună cu Asociația de Prietenie Vietnam-România

În ziua de 29 noiembrie, la Hanoi a avut loc eveniment în marja sărbătoririi a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Vietnam și România și a 102 de ani de la Ziua Națională a României.

La întâlnirea aniversară organizată de către Ascoiația de Prietenie Vietnam -România și de către MAE român prin Ambasada României la Hanoi, au participat Excelența Sa ambasadorul Nguyen Phuong Nga, președinta Uniunii Organizațiilor de Prietenie din Vietnam, organizație ce numără 60 de astfel de asociații, dar și câteva sute de membrii din cei aproximativ 5000 cât numără asociația, în frunte cu Tong Van Nga, președintele Asociației de Prietenie Vietnam-România.  Ambasada României a fost reprezentată de către consulul general la Hanoi Razvan Victor Radu Petrescu și de către consilierul economic al ambasadei.

 

Presa vietnameză abundă în elogii la adresa poporului român

 

Presa vietnameză a alocat spații largi evenimentului și l-a cataogat ca fiind unul ce marchează „70 de ani de iubire profundă între cele două popoare”.

Vorbind la întâlnire, Tong Van Nga, (fost student în România și fost ministru al Vietnamului), președintele Asociației de Prietenie, a declarat că ”2020 este anul în care se aniversează 102 ani de la reunificarea unei națiunii eroice, o unei națiuni iubitoare de pace, plină de patriotism și harnicie creativă, națiunea română. Anul 2020 este, și anul în care se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Vietnam și România, un eveniment important care marchează relația tot mai apropiată și progresivă de cooperare și prietenie.”

Potrivit președintelui Tong Van Nga, cooperarea pe mai multe planuri dintre cele două țări din ultimii 70 de ani a fost foarte bogată și eficientă. Statul și românii au oferit întotdeauna Vietnamului un ajutor valoros încă din anii '50 ai secolului trecut. Mai ales, în războiul de rezistență împotriva colonialismului francez al poporului vietnamez și în războiul de rezistență împotriva invaziei SUA.

Pe lângă furnizarea de asistență materială și sprijin diplomatic, statul și românii au ajutat Vietnamul să instruiască peste 3.000 de ingineri și doctoranzi în domeniile militar ale științei și tehnologiei, culturii, diplomației și educației. Au fost zone în care Vietnamul avea la acea vreme o nevoie disperată de forță de muncă pentru a contribui la construcția națională după ani de război devastator.

Asociația de Prietenie Vietnam - România, cu numeroase filiale în sute de localități și instituții, are câteva mii de membri activi, toți foști studenți în România și care consideră țara noastră ca fiind „a doua lor patrie, bogata și frumoasa, țară românească.”

Un exemplu tipic al activităților Asociației din acest an a fost și este campania de sprijinire materială și spirituală pentru a ajuta poporul român să facă față epidemiei de COVID-19. 

Președintele Asociației a mai  adăugat că, ”în ultimii ani, cooperarea amicală dintre cele două țări a continuat să se dezvolte. Schimburile comerciale bidirecționale au crescut de la an la an, numărul studenților vietnamezi care sunt trimiși cursuri la în universitățile românești continuă să fie menținut la același nivel ca-n anii 70-80. Mulțumim guvernului român pentru susținerea cu promptitudine a Vietnamului pentru semnarea și punerea în aplicare, în curând, a acordului comercial UE-Vietnam (EVFTA)”.

 

Luând cuvântul la întâlnire, Excelența Sa ambasadorul Nguyen Phuong Nga, președinta Uniunii Organizațiilor de Prietenie, a declarat că „Asociația de Prietenie Vietnam-România s-a născut în 1991și este o membră activă a Uniunii Organizațiiilor de prietenie din Vietnam. Prin multele activități semnificative, au fost și sunt celebrarea marilor sărbători importante din Vietnam și România, sprijinirea schimburilor de muncă, servirea de punte pentru promovarea comerțului, educației, culturii, turismului.”

Potrivit președintelui Uniunii, în contextul situației mondiale și regionale actuale, există multe evoluții complicate. Faptul că Vietnamul și România consolidează activ cooperarea bilaterală, coordonarea și sprijinul reciproc, este un lucru salutar.

Președintele Phuong Nga a felicitat în special liderii Asociației de Prietenie Vietnam Central-România, membrii Asociației și filantropii care s-au mobilizat pentru a strânge 22.000 de dolari donație pentru sprijinirea poporul român împotriva epidemiei de COVID-19.

Președintele a mulțumit, de asemenea, Ambasadei României în Vietnam, foștilor ambasadori ai României în Vietnam, oficialilor Ambasadei României în Vietnam și tuturor prietenilor și partenerilor săi din România pentru contribuțiile lor.

Din partea ambasadei României a rostit o alocuțiune consulul general al Ambasadei României în Vietnam, Razvan Victor Radu Petrescu. Diplomatul român a spus că tocmai a sosit în Vietnam în urmă cu aproape două luni după încheierea mandatului său în Italia. „Pentru mine Vietnamul este o țară foarte frumoasă, cu oameni extrem de ospitalieri și prietenoși și o să încerc să învăț frumoasa limba vietnameză, cât voi activa aici! Într-un moment în care țările din întreaga lume, inclusiv România, se confruntă cu o criză de sănătate fără precedent, donația de materiale sanitare către Crucea Roșie Română, arată reafirmarea atașamentului profund față de țara în care au studiat în urmă cu mulți ani. Și cu această ocazie, permiteți-mi să-mi exprim profunda recunoștință și mulțumiri din partea Ministerului Afacerilor Externe din România pentru acest act de solidaritate”, a adăugat consulul general Răzvan Petrescu.

În calitate de studenți care au studiat, au trăit și au lucrat în România, membrii asociației au efectuat mai multe activități culturale și educaționale, devenind în timp un pod important între cele două țări.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-29

Mai multe imagini:
70 de ani de relații diplomatice între Vietnam și România - eveniment marcat de Ambasada României de la Hanoi, împreună cu Asociația de Prietenie Vietnam-România
zoom
70 de ani de relații diplomatice între Vietnam și România - eveniment marcat de Ambasada României de la Hanoi, împreună cu Asociația de Prietenie Vietnam-România
zoom




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE