2021-07-24 08:11

VOT ISTORIC LA VATICAN. Catolicismul, între reformă şi muşamalizarea scandalurilor

 |  21:00
VOT ISTORIC LA VATICAN. Catolicismul, între reformă şi muşamalizarea scandalurilor

Ceremoniile destinate alegerii noului conducător al Bisericii Catolice ţin cu sufletul la gură o lume întreagă. Conclavul istoric pentru alegerea viitorului Suveran Pontif s-a reunit marţi la Vatican, implicând 115 cardinali cu drept de vot, adunaţi în Capela Sixtină.

Alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea este un eveniment imprevizibil în contextul în care, pe de o parte, electorii sunt, în spatele aspectului ordonat, divizaţi în grupuri concurente, iar pe de alta, biserica a suferit schimbări dramatice în ultimii opt ani, scrie „New York Times”. Viitorul Papă trebuie să cureţe biserica de scandalurile sexuale, suspiciunile privind banca Vaticanului, demisia recentă a unui cardinal care a recunoscut că a supus preoții din subordinea sa la favoruri sexuale și așa-numitul episod VatiLeaks în care documentele personale ale Papei au fost furate şi publicate, dezvăluind luptele dure din administrația Bisericii Catolice.

Uneltirile din Capela Sixtină

Principala diviziune este cea între cardinalii conservatori care lucrează în Vatican, romanii, care doresc să-şi păstreze puterea, şi cardinalii reformatori, care doresc ca viitorul Papă să abordeze corupția, ineficiența şi reticența de a împărți puterea și informațiile. Însă facțiunile din acest Conclav nu respectă liniile geografice. Romanii sunt conştienţi că pot eşua dacă mizează pe unul dintre ei, aşa că şi-au îndreptat atenţia asupra cardinalului Pedro Scherer Odilo, arhiepiscop de Sao Paulo. Reformatorii, conduşi de americani şi de câţiva europeni influenţi, s-au unit în jurul unui italian: cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano.

Se caută un Papă exotic

Mulţi cardinali sunt dornici să vadă un Papă din afara Italiei şi chiar din afara Europei, care să energizeze cele 1,2 miliarde de catolici din lume. Alegerea se reduce la numărarea voturilor, cu o majoritate de două treimi din cele 115 voturi, câștigătorul va avea nevoie doar de 77. Romanii adună un număr de 38 de voturi. La rândul lor, aceştia sunt împărțiţi în două facțiuni rivale, între cei loiali secretarului de stat, cardinalul Tarcisio Bertone, și decanului Colegiului Cardinalilor, cardinalul Angelo Sodano. Cardinalul Sodano a depăşit vârsta de 80 de ani, este neeligibil pentru participarea la vot, și nu va fi prin urmare în Conclavul reunit în Capela Sixtină. Însă aceştia vor lăsa neînţelegerile deoparte când va veni vorba de rezistenţa la schimbare.

Şanse pentru un american

Pentru prima dată, un american ar putea fi ales depăşind aversiunea tradiţională a Conclavului faţă de o supraputere. Reprezentanţi ar fi cardinalul Timothy M. Dolan, arhiepiscop de New York, și cardinalul Sean Patrick O'Malley din Boston, un călugăr franciscan capucin. Deşi unii cardinali nu pot candida, influenţă acestora este covârşitoare. Unul dintre aceştia este Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, care îl susţine pe italianul Scola. Dacă nici romanii, nici reformatorii nu au suficiente voturi pentru a urma principalele direcţii, există candidați de compromis. Un nume menţionat, chiar înainte de demisia lui Benedict, este cel al unui canadian, cardinalul Marc Ouellet. Alt candidat care ar putea atragere o mulțime de voturi este cardinalul Peter Erdo din Ungaria. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639874-03-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE