2020-10-22 12:21

Vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru a fost reţinut de DNA pentru spălare de bani şi luare de mită

 |  07:22
Vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru a fost reţinut de DNA pentru spălare de bani şi luare de mită

Vicepereşedintele CJ Bihor Kiss Alexandru a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care spălare de bani şi luare de mită. Acesta este acuzat că a făcut parte dintr-un grup care a obţinut între 2003 şi 2008 foloase necuvenite de peste patru milioane de euro.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Kiss Alexandru, vicepreşedinte al CJ Bihor, pentru spălare de bani, în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi trafic de influenţă, în formă continuată.

Alături de Alexandru Kiss, a fost reţinut şi administratorul grupului de societăţi Selina Oradea, Beneamin Rus, acuzat de spălare de bani, în formă continuată (2 infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a precizat că Alexandru Kiss şi Beneamin Rus, alături de alte persoane, au conceput mecanisme prin care obţineau foloase necuvenite.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2003 - mai 2008, Kiss, alături de Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Gheorghe Ioan Roatiş, Beneamin Rus şi Alexandru Mudura ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 de euro.

Procurorii mai susţin că, în perioada octombrie 2003 - iunie 2004, Kiss, Bojtor, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Roatiş, alături de Alexandru Mudura, au implicat societăţi comerciale înregistrate în România (Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) şi Ungaria (Keviep Kft Debrecen) într-un mecanism prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro.

"Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de Alexandru Mudura, Kiss Alexandru Iosif Francisc şi Bojtor Vilmos Laszlo de la Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din România - East Bau Construct SRL, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de inculpatul Roatiş Gheorghe-Ioan".

DNA a mai menţionat că Keviep Kft Debrecen a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct SRL Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de 300.000 de euro a fost retrasă din contul bancar al societăţii Ariston Distribution Corporation LTD, în numerar, de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss şi lui Mudura.

Anchetatorii mai susţin că, prin implicarea societăţilor Selina SRL Oradea, Trameco SA Oradea şi Ariston Distribution Corporation LTD Londra, Kiss, Bojtor, Rus şi Mudura au disimulat, în perioada octombrie 2003 - mai 2004, plata sumei de 100.000 euro.

Astfel, Selina SRL Oradea a plătit societăţii Trameco SA utilaje pe care compania le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul Ariston Distribution Corporation LTD. Procurorii DNA susţin că, deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Ariston, la preţuri cu circa 50 la sută mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii Ariston de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss şi lui Mudura Alexandru, susţin anchetatorii.

DNA a mai menţionat că cei 100.000 euro, spălaţi prin intermediul acestor operaţiuni, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit vicepreşedintelui CJ Bihor şi lui Mudura pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina.

Totodată, în perioada noiembrie 2005 - iulie 2006, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţile Selina SRL Oradea, Trameco şi Wasleys Worldwide LLC din Washington, prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

"Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii Wasleys Worldwide LLC, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Wasleys Worldwide LLC, la preţuri mult mai mari. Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii Wasleys Worldwide LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi lui Mudura Alexandru de Bojtor Vilmos-Laszlo", arată procurorii DNA.

Anchetatorii mai susţin că suma de peste 700.000 de euro reprezintă un folos necuvenit pe care Rus l-a plătit lui Kiss pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de Consiliul Judeţean Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Potrivit procurorilor, Rus a intervenit pe lângă Kiss în aşa fel încât acesta să întocmească documentaţiile de urbanism pentru proiectele imobiliare care urmau să fie realizate pe terenurile respective, Consiliul Judeţean Bihor fiind prejudiciat cu circa 6.126.219,4 de euro.

Kiss Alexandru şi Beneamin Rus urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-06-03Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
18 Iun 2015

ORADEA E PLINA DE CAPUSE MOSSAD.....PARCA NU SE STIE CE E ACOLO...DAR NU SE DERANJEAZA NIMENI (BALTA CU LIPITORI DE LA MALTA CARE SUG MILIARDELE DE EURO BARA-BARA CU ISARESCU)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE