2024-04-16 21:51

UPDATE Un avion rus de vânătoare a LOVIT o dronă americană deasupra Mării Negre

 |  19:51
UPDATE Un avion rus de vânătoare a LOVIT o dronă americană deasupra Mării Negre

Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, anunţă armata americană, relatează AFP.

UPDATE: Avioanele de luptă rusești nu au intrat în contact cu o dronă americană care a fost doborâtă peste Marea Neagră, a transmis Ministerul rus al Apărării.

"Avioanele de vânătoare ruseşti nu şi-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV-ul şi s-au întors în siguranţă la aerodromul lor de origine", a transmis ministerul, conform Sky News. 

Ministrul a punctat că drona a fost manevrată prea brusc de proprii piloți, ceea ce a dus la o pierdere de altitudine și la prăbușirea MQ-9.

Partea rusă susține că drona zbura spre granița cu Rusia cu transponderele (dispozitive de comunicație wireless) - oprite.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului americfan subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni - bulă optronică şi radar - în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor. Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament - bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire. Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc. El a fost introdus în serviciu în 1985 și a condus la multe variante - Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Sursa: News.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE