2021-05-10 02:16

ULTIMA ORĂ: Raed Arafat și Nelu Tătaru anunță noi RESTRICȚII pentru români

 |  21:25
ULTIMA ORĂ: Raed Arafat și Nelu Tătaru anunță noi RESTRICȚII pentru români

Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit luni în ședință, după ce săptămâna trecută au apărut informații că autoritățile ar pregăti noi restricții, pe fondul creșterii alarmante și repetate a numărului de infectări cu COVID-19.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru au făcut, luni seară, declarații în contextul creșterii numărului de infectări zilnice

Nelu Tătaru, principalele declarații:

”Unii nu au realizat că portul unei măști ne poate aduce într-o stare de liniște. Regulile pentru limitarea transmiterii trebuie să revină în actualitate Suntem pe un trend ascendent după septembrie: revenirea din concedii, redeschiderea școală, campanie electroală. Am avut o creștere a numărului de localități a indicelui peste 3. S-au făcut evaluări ale tuturor activităților. S-au luat în seara aceasta decizii.

Cetățenii care vin din țări cu un indice mai ridicat se impun anumite regulile: Cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină în a 10-a zi dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ. Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore. Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluării fiecărei localități se referă la indicele cazurilor noi la mia de locuitori în 14 zile Rămân valabile evaluările DSP și INSP privind indicele de 1,5/mia e locuitori pentru deschiderea / închiderea restaurantelor”.

Raed Arafat, principalele declarații:

”În urma votului, au fost stabilite umrătoarele:

Toate Comitetele județene de Situații de Urgență se vor reuni de urgență pentru a lua toate măsurile prevăzute în HG-uri pentru incidențele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Măsurile ce vor fi analizate: purtarea măștii în spațiile închise și deschise, mai ales în spațiile aglomerate. Carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri / mia de locuitori în ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunți și botezuri în locitaățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori. Este în analiză posibilitatea închiderii/suspendării agenților care nu respectă recomandările Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligația analizării modului de desfășurare a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru. Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul; E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.

Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor Ne așteptăm la colaborarea populației: purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea mâinilor și suprafețelor.

Încă o decizie: persoanele alese la alegerile locale să poată depune jurământul oficial fără prezență fizică, ci online, dacă sunt în izolare sau carantină.

Primii doi pacienți au ajuns la Terapie Intensivă la Spitalul Witting. Presiunea pe sistemul sanitar este importantă. Ieri, 94 de cereri de transfer de pacienți către alte spitale în sudul țării, către Botoșani, Mureș, Timișoara. Sistemul începe să aibă presiuni”


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-05

In legatura cu acest articol...

Coronavirus: DSP propune restricții dure pentru locuitorii din Capitală

Traian Băsescu avertizează: ”Pandemia va face RAVAGII”. Ce soluții îi propune președintelui Iohannis

Ministrul Sănătății roagă părinții să-și VACCINEZE copiii. Care sunt prioritățile

Raportul OMS care dă peste cap toate teoriile. Câte persoane s-ar fi INFECTAT cu COVID la nivel mondial

După Galați, un alt JUDEȚ impune masca obligatorie în jurul școlilor

Coronavirus: Cifrele dezastrului în România: Un sfert din testele realizate au ieșit pozitiv. Câți români s-au infectat?
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE