2021-06-20 04:27

Klaus Iohannis anunță renunțarea la MASCĂ și revenirea la normalitate!

 |  18:16
Klaus Iohannis anunță renunțarea la MASCĂ și revenirea la normalitate!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsuri importante de relaxare de la 15 mai și, etapizat, de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Președintele a subliniat, în același timp, importanța vaccinării pentru a menține ritmul ridicat al imunizării și rata de infectare mai mică.

”Am avut in ultimele saptamâni o evolutie incurajatoare de la o zi la alta, a scazut numărul de bolnvai, a scazut numărul de persoane de la ATi, a scazut si nr de persoane care au murit in fiecre zi de pe urma acestei boli cumplite.

În acelasi timp, campania de vaccinare a prins viteza, avem in fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccineaza, am parcurs deja un drum lung, dar mai e nevoie de mult mai mult, daca vrem sa iesim din pandemie, trebuie sa ne vaccinam. Nu e alta cale de a finaliza pandemia cu succes.

In ședința de azi, am stabilit niste tinte: 1 iunie 5 mil, 1 iul 6 mil, 1 aug 7 mil. De ce aceste date?

Am pregatit un calendar cu măsuri de relaxare, intreaga peroada de vara. Asadar, ne pregatim de relaxare, însa trebuie sa fie o relaxare precauta. Noi nu vrem sa ne relaxam in iunie ca sa revenim cu restrictii in august, dar sa avem un calendar cu multe activitati.

Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul pana la 1 septembrie, la sfarșitul verii sa avem o reevaluare pt a stabili ce facem in toamna, aceste relaxari sunt conditionate de 2 factori importanti: evolutia pandemiei, gradul de vaccinare.

Daca vrem mai multa relaxare, trebuie sa respectam masurile care raman in vigoare si sa ne vaccinam, asa de simplu este. Si acum dati-mi voie sa dau si cateva exemple concrete, aceste masuri au fost discutate astazi, vor fi in detaliu anuntate de comitetul national si vom avea o HG care impune aceste relaxari.

Avem date cheie, prima etapa in 15 mai, în weekend vom avea deja câteva masuri functionale, apoi 1 iunie, 1 iulie, 1 august. 

Așadar, din 15 mai se elimina portul mastii în exterior, excepții piețe, targuri, stații de transport public, in mijloacele de transport se poarta masca, ramane obligatorie in interior, in aer libera, se renunta la masca. A doua masuri, eliminarea restrictiilor de circulatie noaptea,magazinele vor reveni la programul normal. Din acest weekend, act sportive in aer liber vor fi posibile cu 25% cu spectatori, in interior vom avea relaxari care incep din 1 iunie cand va creste capac de cazare, de servire in restaurante, sunt f multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul national si vor fi aduse la cunoștința publicului.

Avem bunaoara nunti, botezuri, mese festive, unde pot participa  in exterior de la 1 iunie max 70 de persoane, in interior max 50 de persoane, de la 1 iulie nr creste, de la 1 aug nr creste. Daca organizatorul garanteaza ca toate per sunt vaccinate, se renunta la restrictionare a nr de participanti. Daca cineva vrea sa organizeze o nunta cu toti vaccinati, nu se mai aplica restrcitionarea. 

Similar, la salile de sport , numărul de participanti este restrictionat, insa daca toti sunt vaccinati, numărul de participanti poate sa creasca.

Aceste masuri sunt gandite sa ne protejeze, sa ne reluam viata normala si incurajeaza vaccinarea.

In final, o remarca legata de scoli. Noi pastram in continuare normele care tin de rata de incidenta, avem in continuare scenariul verde, galben, rosu, ca si pana acum, este previzibil ca maj loc sa intre in scenariul verde, majoritatea elevilor se vor intoarce fizic in scoli, se aplica normele de pana acum, relaxarile valabile sunt valabile pentru toata lumea. Este foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoala si e foarte de dorit ca anul scolar sa se incheie cu majoritatea romanilor vaccinati” a anunțat președintele Klaus Iohannis.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-13

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE