2024-04-26 02:47

Tunuri vechi, de 200 de ani, au fost recuperate din Marea Neagră. Unde vor fi expuse

 |  20:00
Tunuri vechi, de 200 de ani, au fost recuperate din Marea Neagră. Unde vor fi expuse

O expediţie de arheologie marină desfăşurată chiar înainte de Crăciun, la 23 decembrie, a dus la recuperarea a două tunuri şi zeci de proiectile vechi de peste 200 de ani de pe fundul Mării Negre, în zona de nord a coastei bulgare. Echipa de la Centrul pentru Arheologie Subacvatică (CUA), condusă de Nayden Prahov, a încheiat cu succes această operaţiune ce a durat 30 de ore, în pofida apei reci, a vizibilităţii reduse şi a elementelor complicate ce ţin de logistică.

Expediţia a făcut parte dintr-un mult-aşteptat proiect comun cu Muzeul de Istorie Naţională. Prahov a descoperit tunurile în cadrul unor scufundări în 2021, dar abia la sfârşitul lui 2020 şi datorită sprijinului oferit de Ministerul Culturii, obiectele de pe epavă au putut fi recuperate şi transportate la muzeu. Scafandrii au fost ajutaţi de directorul Muzeului de Istorie din Kavarna, precum şi de personal al poliţiei de frontieră.

Abia la sfârşitul lui decembrie echipa s-a deplasat în locul în care se afla epava, a înregistrat poziţia tunurilor cu ajutorul fotogrammetriei şi apoi le-a recuperat de pe fundul mării. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui vas de pescuit cu macara, a precizat Prahov pentru BTA. El a apreciat că fiecare tun cântăreşte peste 350 - 400 de kilograme.

În cadrul raportărilor arheologice din teren ce au fost organizate de Institutul Naţional de Arheologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe la începutul lui 2022, Prahov a avertizat că este probabil doar o chestiune de timp până când aceste tunuri vor fi furate şi vândute, aşa cum s-a întâmplat deja cu zeci de alte obiecte arheologice din zona de nord a coastei bulgare.

Scafandrii le-au spus arheologilor de cel puţin 80 de astfel de cazuri începând din anii '90, conform lui Prahov, care a adăugat că cele două tunuri recuperate din zona Kaliakra sunt printre puţinele rămase.

Analizele iniţiale au datat tunurile de la sfârşitul secolului XVIII - începutul secolului XIX. Ele făceau parte din armamentul unei nave de linie cu trei catarge care s-a scufundat în circumstanţe necunoscute la nord de Cap Kaliakra. Locaţia exactă a epavei este confidenţială.

Pe lângă identificarea şi recuperarea tunurilor de pe fundul Mării Negre, acest proiect include şi cercetarea radiografică şi conservarea rămăşiţelor epavei în cadrul Laboratorului Central pentru Conservare şi Restaurare ce aparţine de Muzeul Naţional de Istorie.

Tunurile dar şi alte obiecte din cadrul epavei vor fi expuse în cadrul lapidariului acestui muzeu în 2023, colecţia fiind astfel mărită. Muzeul Naţional dispune deja de cea mai mare colecţie de ancore din ţară. Aceste artefacte marine marchează începutul unei colecţii de armament naval vest-european, rusesc şi turcesc, descoperit în adâncurile Mării Negre.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE