2021-07-24 07:07

TSUNAMI ÎN SĂNĂTATE. Eugen Nicolăescu desfiinţează DSP-urile şi CJAS-urile. Banii ajung la programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii

 |  21:00
TSUNAMI ÎN SĂNĂTATE. Eugen Nicolăescu desfiinţează DSP-urile şi CJAS-urile. Banii ajung la programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii

Anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de desfiinţare a direcţiilor de sănătate publică şi a Caselor Judeţene de Sănătate, şi transformarea lor în 8 instituţii regionale, i-a luat prin surprindere pe toţi decidenţii din lumea medicală. Profitând de prezenţa sa la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a justificat decizia prin nevoia de a le fi de ajutor bolnavilor, care se lovesc constant de birocraţie şi întârzieri din partea angajaţilor celor două instituţii. Nicolăescu a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. El a precizat că desfiinţarea Caselor Judeţene de asigurări de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cele peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea programelor naţionale de sănătate. Totodată, această măsură va duce la concedierea a aproximativ 1.000 de angajaţi. Direcţiile de sănătate publică judeţene consumă circa 10 la sută din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar Casele Judeţene de asigurări de sănătate mănâncă trei la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Nicolăescu i-a acuzat pe „cei de la Casă“ că în ultimii ani şi-au bătut joc de oameni, şi-au perpetuat locul lor de muncă, au „hingherit“ pacientul, de aceea îi trimite acasă.  „Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic. Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate“, a spus ministrul Sănătăţii la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi. Prin măsura propusă, Nicolăescu se aşteaptă să realizeze economii de 25% la categoria bunuri şi servicii şi 35% economii din cheltuielile de personal, putând îndrepta o parte din fondurile astfel economisite către programele naţionale de sănătate. „O parte dintre activităţi vor trece către Consiliile Judeţene şi restul către direcţiile regionale pe care încercăm să le facem. După calculele pe care le-am făcut, o cota de 5-6-7% va reprezenta reducerea de posturi”, a afirmat Nicolăescu. 

Guvernul habar n-are

Proiectul privind reorganizarea Caselor de Asigurări de Sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi. Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. „Sistemul ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. Nu ştiu dacă se fac economii, trebuie făcut un studiu de imapact. Dacă desfiinţezi nişte instituţii care au anumite atribuţii, este clar că atribuţiile ar trebui preluate de alte instituţii. Trebuie pus ceva în loc“, a precizat Vasile Cepoi. Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

Sindicatele vor negocieri

Federaţia Sanitas va solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem. „Ştim că face parte din planul de reorganizare teritorială, dar avem promisiunea domnului ministru că toată această reformă se va face şi cu consultarea Federaţiei Sanitas, federaţie care are membri de sindicat în această instituţie, în sensul de a ne proteja membrii de sindicat, de a avea locurile de muncă asigurate, cu toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă aplicabile, iar economiile obţinute prin reorganizare să fie redistribuite în sistem. Altfel spus, banii să nu se ducă în altă parte“, a spus Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas.

Şeful CNAS îl contrazice pe ministru

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, apreciază afirmaţia lui Eugen Nicolăescu ca fiind o „declaraţie şi intenţie politică asumată de domnia sa“. „Nu are nici o analiză, nici un studiu de impact, iar decizia va fi politică, pe baza unui proiect asumat de guvern“, a spus Doru Bădescu. El a adăugat că nu este „momentul prielnic“ pentru această decizie, întrucât se apropie data de 1 aprilie şi începe perioada de contractare, iar activitatea în casele judeţene de asigurări de sănătate va fi focalizată asupra acestui subiect. „Această regionalizare trebuia discutată după o analiză administrativ-financiară, după regionalizarea care ar avea loc la nivelul ţării, altfel, poate duce la nemulţumiri şi convulsii sociale ale asiguraţilor“, a susţinut preşedintele CNAS.

Baronii din judeţe contraatacă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a afirmat că declaraţiile lui Nicolăescu „se situează în afara programului de guvernare al USL“.„Aceste discuţii ale domnului ministru Nicolăescu s-au făcut în afara şedinţelor de Guvern şi sunt făcute fără acceptul nimănui. Sunt opiniile şi ideile dumnealui, probabil generate din dorinţa dumnealui de a ieşi în faţă, că altfel nu-mi explic. (...) Nu agreăm desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică, ele trebuie să treacă la nivelul consiliilor judeţene care vor exista în continuare, în contextul regionalizării“, a declarat Nicuşor Constantinescu, care este şi prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa. El a declarat că programul de guvernare al USL prevede ca prima chestiune e descentralizarea, nu desfiinţarea.

Reformele controversate ale lui Nicolăescu

• Analizele gratuite, contestate de PSD în 2008, acum susţinute politic

Una dintre măsurile majore luate de Eugen Nicolăescu în mandatul 2005-2008 a fost programul de analize gratuite obligatorii pentru toţi românii. S-au tipărit milioane de foi, s-au cumpărat milioane de plicuri pentru ca românii să ştie ce analize pot face. Doar o parte din români au mers la medic, totuşi în perioada iulie 2007- septembrie 2008 s-au cheltuit aproximativ 170 de milioane de euro. Măsura a fost aprig contestată, la vremea respectivă, chiar de către PSD, care a cerut ca ministrul Nicolăescu să facă publice sursele folosite pentru finanţarea programului şi să-şi asume eşecul înregistrat. Acum, Nicolăescu intenţionează să reia acel program, însă, de data aceasta, are sprijin politic „pentru toate măsurile care vor fi luate”.

• Taxa pe viciu: banii colectaţi nu au fost folosiţi

Taxa pe viciu a fost introdusă de Nicolăescu în luna mai a anului 2006, cu scopul ca toţi cetăţenii să consume cât mai puţine produse care dăunează sănătăţii. Taxa este colectată de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi este transferată la bugetul Ministerului Sănătăţii Publice. Ministerul Sănătăţii a cheltuit, în 2007, doar puţin peste 60% din banii care au fost adunaţi din încasarea taxei pe viciu în primele 11 luni.  Adică, din cei 1,05 miliarde de lei (peste 315 milioane de euro) încasaţi la buget din această taxă au fost folosiţi doar 648,4 milioane de lei (circa 194 milioane de euro).

• Vaccinarea obligatorie anti-HPV

Declanşarea în 2008 a campaniei de vaccinare obligatorie anti-HPV la fetiţe a stârnit nemulţumirea părinţilor care erau obligaţi să dea cu subsemnatul dacă se opuneau imunizării copilelor. Vaccinul a fost achiziţionat prin negociere directă cu doi furnizori, suma totală cheltuită pentru această acţiune ridicându-se la 30 milioane de euro. Doar 2% din persoanele vizate au fost vaccinate. Ulterior au apărut informaţii legate de riscul administrării vaccinului Gardasil, care ar fi produs zeci de decese în Germania, Austria şi Franţa. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639874-03-25

Mai multe imagini:
TSUNAMI ÎN SĂNĂTATE. Eugen Nicolăescu desfiinţează DSP-urile şi CJAS-urile. Banii ajung la programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE