2021-07-26 22:59

Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost eliberat din arest

 |  21:01
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost eliberat din arest

Ionuţ Mureşan

Fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a ieşit, ieri, din arestul Poliţiei Capitalei, dar are interdicţie de a părăsi ţara, ca urmare a unei decizii pronunţate de judecătorii ÎCCJ, potrivit căreia acesta poate fi cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat de favorizarea infractorului.

La ieşirea din arest, Traian Berbeceanu s-a arătat convins că se va face dreptate în cazul său. „Am încredere deplină în justiţie, ştiu exact ce am de făcut. Vă rog să mă înţelegeţi am foarte multe interdicţii pe care trebuie să le respect. Ce să vă spun, am încredere în ministrul nostru şi sunt convins că o să se facă dreptate. Sunt nevinovat şi sunt foarte multe anchete în derulare şi nu vreau să le împietez”, au fost primele cuvinte adresate presei de Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din arest, ieri, în jurul orei 14.00. Scandalul în care este implicat cel supranumit „Comisarul Cattani” a început în octombrie, odată cu arestarea sa preventivă ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia. Imediat după reţinerea lui Traian Berbeceanu de către procurorii serviciului local al DIICOT, a fost dată publicităţii o scrisoare semnată de către acesta, în care se plângea de abuzurile comise de către procurori. Concret, fostul şef al BCCO îl acuză pe şeful DIICOT Alba, Alin Muntean, de sprijinire a unor infractori, în timp ce Berbeceanu este acuzat de procurori pentru favorizarea altora. Respectiv, ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi odată cu Berbeceanu. În ceea ce-i priveşte pe şeful DIICOT Alba Iulia Alin Muntean, şi pe un alt procuror al acestei structuri, Sergiu Cean, Traian Berbeceanu susţine că aceştia ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetaţi în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO şi pe care i-ar fi acoperit astfel încât să primească pedepse mai mici.

Acuzaţii la foc încrucişat

Pe de altă parte, procurorii DIICOT Alba Iulia îl acuză pe Berbeceanu, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că l-a determinat pe liderul unei grupări infracţionale, Constantin Litera, să devină informatorul său, să-i dea detalii despre fiecare faptă penală pe care o comit el sau membrii grupării sale, asigurându-i în acelaşi timp protecţia şi folosindu-l pentru învrăjbirea clanurilor. Relaţia dintre Constantin Litera şi Traian Berbeceanu a început în anul 2004, când poliţiştii BCCO au descoperit că acesta făcea trafic de droguri. Cu toate acestea, Berbeceanu ar fi făcut în aşa fel încât Litera să nu fie dat pe mâna justiţiei, în schimbul informaţiilor. Potrivit procurorilor, Berbeceanu a ţinut constant să-i amintească acestuia că ştie că el vindea droguri, arătându-i că îl are la mână, modalitate prin care l-a determinat pe interlop să devină informatorul său şi, mai mult decât atât, să-i comunice toate activităţile sale infracţionale şi ale membrilor grupului său, precum şi să transmită diferite mesaje la solicitarea comisarului-şef. În contextul în care între cele două structuri anticrimă organizată din Alba Iulia au fost lansate acuzaţii în foc încrucişat, întreg scandalul a ajuns să fie analizat de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a şi audiat pe Traian Berbeceanu în legătură cu abuzurile reclamate în mod public, anchata fiind în curs.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE