2021-07-28 16:26

Tragedia de la In Amenas: Doi români au murit în Algeria

 |  19:42
Tragedia de la In Amenas: Doi români au murit în Algeria

Doi români şi-au pierdut viaţa în cursul evenimentelor de la complexul petrolier In Amenas, din Sahara algeriană, în care au fost luaţi ostatici 685 de cetăţeni algerieni şi 107 angajaţi străini. Alţi trei români au fost salvaţi. Titus Corlăţean a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va suporta costurile cu repatrierea românilor.

Iniţial, MAE a anunţat că doar un român a fost ucis în Algeria. El se numea Ionuţ Tiberiu Costache, din Bărcăneşti, localitate aflată lângă Ploieşti, potrivit Mediafax. Bărbatul, care era inginer, avea 36 de ani şi lucra pe o platformă petrolieră aflată la graniţa dintre Libia şi Algeria, înainte de a pleca în străinătate el fiind angajat la rafinăria Petrobrazi. Ionuţ Tiberiu Costache era căsătorit şi avea un băieţel în vârstă de 6 ani, iar soţia sa este însărcinată în luna a şaptea. Localnicii spun că bărbatul a plecat la muncă în Algeriapentru a-şi ridica o casă.

Mort la spital

Moartea celui de-al doilea cetăţean român a fost anunţată dumincă, MAE precizând că autorităţile algeriene nu au informat complet şi corect, în prealabil, autorităţile române, în legătură cu situaţia de sănătate reală a cetăţeanului român.

“În după-amiaza zilei de 20 ianuarie, autorităţile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetăţenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist a încetat din viaţă. Din informaţiile obţinute de autorităţile române, rezultă că decesul a intervenit, în spital, urmare a rănilor grave suferite, înregistrate anterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Mărturie din infern

Unul dintre românii care au scăpat din mâinile teroriştilor din Algeriapovesteşte clipele de groază prin care a trecut. A văzut cum teroriştii împuşcă paznicii companiei şi cum colegii sunt luaţi ostatici rând pe rând.

“Mă numesc George Iachim, sunt din România, şi am trecut prin clipe grele. Miercuri dimineaţa eram în afara biroului şi i-am văzut pe terorişti venind. Au început să-i împuşte pe cei de la poartă, care păzeau complexul. După aceea au intrat în clădire şi au început să ia ostatici. Eu m-am baricadat împreună cu un alt coleg de-al meu din România într-un birou. Am încuiat uşa, am pus un pupitru în uşăpentru a ne baricada”, a spus românul într-un interviu acordat televiziunii publice algeriene. Cei doi au aşteptat să se însereze, ca să se poată strecura fără a fi observaţi de atacatori. Abia în toiul nopţii au scăpat de pericol, fiind luaţi în custodie de algerieni.

“Am primit apoi îngrijiri, au avut cu adevărat grijă de noi, pentru că eram deshidrataţi după ce am scăpat de terorişti. Autorităţile locale au făcut tot ce au putut, având în vedere că era o situaţie foarte dificilă şi nu se putea interveni brusc”, a mai spus Iachim.

Un alt român a povestit clipele de groază prin care a trecut. Liviu Floria din Piteştia mărturisit că nu este “foarte bine psihic”. A văzut cum teroriştii se apropie de el şi a hotărât să fugă în deşert. “Nimeni nu ne-a salvat, ne-am salvat singuri”, a povestit Floria.

“Mi-am luat, ca să spun aşa, soarta în mâini şi am evadat de acolo. Ne-am salvat singuri. Autorităţile algeriene ne-au preluat, jandarmeria algeriană. Noi i-am găsit pe ei. Vreau să specific foarte clar că nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. Am luat decizia să evadăm, să încercăm să găsim armata algeriană, jandarmeria algeriană sau pe altcineva să ne ajute să ajungem într-un loc sigur. De la două noaptea, două şi zece, de când am plecat. Două şi zece era ceasul când am sărit gardul, până la cinci după-amiază. Ne-am hotărât să plecăm. Am avut ca ţintă să ajungem la un punct de control al jandarmeriei algeriene. Era întuneric, ne-am strecurat pe sub maşini, ne-am târât, am ajuns la un gard, am reuşit să sărim. Noaptea, mergând după un reper greşit, ne-am îndepărtat mult şi ne-am dat seama la un moment dat că trebuie să schimbăm direcţia. Până la urmă am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajungem unde ne propusesem”, a afirmat Liviu Floria la România TV. Românul a spus că dacă i se va mai propune să plece să lucreze în străinătate nu va refuza oferta.

“Bineînţeles că o să plec, de ce să nu plec? Viaţa trebuie să continue. Suntem profesionişti, trebuie să facem ceea ce suntem pregătiţi. Trebuie să continuăm ca să dovedim că atacuri teroriste sau evenimente de acest gen nu pot să ne oprească. Algeriaeste o ţarădeosebită, dar după evenimentele care s-au petrecut acum la cald aşa, vă spun că mi-ar fi foarte greu să mă întorc acolo”, a mai spus Liviu Floria.

Cine sunt teroriştii

Unul dintre răpitori, prezentat sub pseudonimul Abou al-Baraa, a spus miercuri că face parte din gruparea numită “Cei care semnează cu sânge” şi care a acţionat ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali. Abou al-Baraa a precizat că ostaticii sunt din 12 ţări: Norvegia, Franţa, SUA, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia, Coreea de Sud şi Armenia.

“Operaţiunea este deopotrivă un mesaj politic puternic destinat Algeriei din cauza poziţiei sale intransigente faţă de mujahedini şi un mesaj către alte ţări vecine”, a mai spus răpitorul, cu un puternic accent algerian.

Intervenţia armatei

Autorităţile algeriene au decis joi intervenţia militară, serviciile de securitate anunţând vineri că operaţiunea lansată a evitat un dezastru şi a permis eliberarea a sute de ostatici. Asaltul final a fost dat sâmbătă, iar conform celui mai recent bilanţ, au fost eliberaţi 685 de cetăţeni algerieni şi 107 angajaţi străini. A fost eliminat întregul comando al teroriştilor - 32 de persoane. Cel puţin 23 de ostatici algerieni şi străini şi-au pierdut viaţa în incidentul de la In Amenas. Ministrul algerian al Comunicaţiilor, Mohamed Said, a afirmat că bilanţul victimelor ar putea fi “revizuit în creştere”.

Citeşte şi:


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-02-23

Mai multe imagini:
Tragedia de la In Amenas: Doi români au murit în Algeria
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE