2021-07-28 15:40

Se cere demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală. Judecătorii din CSM vor „resetarea” instituţiei

 |  21:00
Se cere demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală. Judecătorii din CSM vor „resetarea” instituţiei

O nouă săptămână de foc pentru CSM. Secţia pentru judecători a instituţiei a cerut ieri demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte ales al CSM şi solicită judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, membru ales în Consiliu, a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare, ale sistemului judiciar, şi că „jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate“. „La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate“, a spus Dumbravă, precizând că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată de majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de ieri. El a precizat că din cei opt membri prezenţi, şapte au votat pentru această declaraţie de presă. Dumbravă a mai spus că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins „ferm şi categoric“ afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.

Acuzaţii de manipulare

„Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România", a mai spus Dumbravă. Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, fostul şef al CSM punctând că „CSM trebuie resetat“.

Dumbravă a afirmat că nu aparţine în nici un caz Secţiei pentru judecători criza de legitiminate şi de legalitate în care se află astăzi CSM.

„Cerem atât reprezentaţilor sistemului judiciar, cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil însă, în ultimele zile, constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice, fiind subminată până la urmă chiar independenţa Justiţiei“, a mai declarat Horaţius Dumbravă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639867-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE