2021-07-28 17:15

Rusia şi China, zid în faţa expansiunii SUA

 |  17:45
Rusia şi China, zid în faţa expansiunii SUA

Rusia şi China au devenit din ce în ce mai îngrijorate în faţa expansiunii americane în Europa, în regiunea Asia-Pacific, dar şi în alte zone ale lumii. Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, cu ocazia vizitei întreprinse în zilele de 8 şi 9 ianuarie în China, a deschis dezbaterile cu Beijingul în domeniul apărării antirachetă.

În cadrul convorbirilor, cele mai multe purtate cu uşile închise, a fost abordată cu precădere situaţia instabilă din regiunea Asia-Pacific, a cărei securitate preocupă atât China, cât şi Rusia, mai ales că Washingtonul plănuieşte să-şi transfere aici cele mai multe dintre navele sale de război până în 2020.

Militarismul SUA, o ameninţare globală

Moscova şi Beijingul intenţionează să-şi intensifice cooperarea în domeniul apărării antirachetă, la nivelul experţilor militari. În cadrul convorbirilor avute cu autorităţile chineze cu ocazia vizitei de lucru în China, fostul director FSB (ex-KGB) şi apropiat al preşedintelui Putin, Nikolai Patruşev, a discutat despre preconizata desfăşurare a sistemului antirachetă american în Europa şi în alte zone ale lumii, precum şi influenţa crescândă a SUA în regiunea Asia-Pacific, scrie Pravda, potrivit Agerpres. Oficialul rus a fost primit de noul lider politic, guvernamental şi militar al Chinei, Xi Jinping, şi a avut o serie de convorbiri cu alţi oficiali de la Beijing. Convorbirile au avut ca subiect central situaţia din regiunea Asia-Pacific, analizată şi acum două luni cu prilejul vizitei noului ministru rus al apărării Serghei Şoigu la Beijing, când părţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa militară americană în creştere în regiune. Rusia şi China au discutat planurile SUA de a construi un sistem global de apărare antirachetă, inclusiv în Marea Chinei de Sud. „Partenerii noştri (China - n.red.) împărtăşesc preocuparea noastră şi am convenit să ne coordonăm acţiunile în această privinţă”, a explicat Nikolai Patruşev.

Sistemul rusesc antirachetă, de vânzare

Analişti militari ruşi susţin că Rusia a acceptat să livreze Chinei noul sistem antirachetă S-400, pe care autorităţile chineze îl cer de mult timp Moscovei, deşi nu se cunosc prea multe detalii ale discuţiilor purtate de înaltul oficial al Kremlinului la Beijing. S-400 sunt dotate cu peste 40 de rachete de patru tipuri diferite, care permit atât doborârea avioanelor de luptă, cât şi a rachetelor de croazieră. Cea mai importantă caracteristică a S-400 este capacitatea sa de a distruge focoase nucleare care intră în atmosferă cu o viteză maximă de 4.800 m/sec. Cu ceva timp în urmă, Moscova declarase că nu doreşte să vândă acest sistem în afara ţării, deoarece este mult prea performant faţă de tot ceea ce se găseşte în prezent pe piaţa de profil mondială.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639867-12-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE