2021-01-17 01:50

România a primit primele doze de VACCIN de la Moderna. Care sunt deosebirile față de celelalte vaccinuri

 |  21:57
România a primit primele doze de VACCIN de la Moderna. Care sunt deosebirile față de celelalte vaccinuri

Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns, marţi seară, în România, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2 (judeţul Arad). Vaccinurile au fost aduse cu o maşină, prima tranşă fiind una simbolică.

Maşina care transportă dozele de vaccin a fost aşteptată la intrarea în ţară de echipaje de Poliţie care o vor escorta până la Bucureşti. Transportul va ajunge la destinaţie în cursul zilei de miercuri.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor Privind Vaccinarea împotriva COVID-19, primele 14.000 de doze de vaccin Moderna vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino.

”Prima tranşă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge mâine (miercuri - n.r.) la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară ”Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, a transmis, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului ”Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman. 

”Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, au mai transmis autorităţile. 

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

”Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-Cov2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

Comitetul precizează că vaccinul poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate ţine la 2-8 grade C.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-12

In legatura cu acest articol...

Ministrul Muncii anunță MĂSURI importante pentru angajați și angajatori din mai multe domenii

Grecia propune un CERTIFICAT DE VACCINARE la nivelul UE. Reacția lui Klaus Iohannis

Reacţii în urma MORȚII lui Bogdan Stanoevici: "A murit cu zile, infectat cu un microb din spital"

ÎPS Teodosie, despre VACCINARE: "Noi nu spunem nici da, nici nu. Eu NU mă vaccinez"

Premierul Florin Cîțu a cerut Comisiei Europene încă opt milioane de doze de VACCIN

Scapă de CARANTINĂ persoanele vaccinate care intră în contact direct cu un bolnav COVID?
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE