2024-04-20 16:34

Reforma pensiilor speciale, GREU de făcut! Se ia în calcul abandonarea proiectului

 |  17:33
Reforma pensiilor speciale, GREU de făcut! Se ia în calcul abandonarea proiectului

Reforma pensiilor speciale, un jalon important pe care România îl are de îndeplinit pentru a primi bani din PNRR, este prea greu de făcut. O spune chiar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a lansat scenariul abandonării acestui proiect.

Ministrul Boloș a subliniat că toate condițiile impuse de Comisia Europeană sunt greu de îndeplinit și ar pune în pericol forța de muncă din România:

”Dacă Comisia va insista și va fi nemulțumită și va considera că jalonul nu este dus la bun sfârșit și el trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci va trebui luată decizia la nivelul Coaliției, la nivelul Guvernului, care este calea de urmat. Este foarte simplu de luat această decizie, însă consecințele trebuie asumate. Dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice, toate aceste decizii produc consecințe. 

Dacă iei decizia radicală de reformare a sistemului de pensii speciale, atunci trebuie asumat și consecința aceasta a migrării forței de muncă sau a destabilizării acestor mari servicii publice de care România are nevoie” a declarat ministrul într-o conferință de presă la Guvern.

Marcel Boloș a dat exemplul altor state din UE care au abandonat reforme prea greu de făcut și a lansat ideea că asta ar putea fi și soarta pensiilor speciale:

”Sunt țări ca Bulgaria sau Lituania care deja au renunțat la anumite reforme pentru că nu și-au asumat consecințele.

Poate să se întâmple acest lucru, nu e decizia Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, nu este decizia ministerelor de linie.

Totuși, e un proiect de țară și o strategie de țară - Planul Național de Redresare și Reziliență. Dar, dacă vedem că anumite consecințe ale deciziilor nu sunt asumate sau reforma îi produce, să zicem, efecte nedorite pe care nu le poate gestiona sau nu pot fi gestionate, atunci am spus că sunt deja țări care au renunțat.” a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernanţii trebuie să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale. În caz contrar, România riscă să piardă o sumă uriaşă din banii alocaţi prin programul PNRR. Reforma pensiilor speciale ar trebui făcută până cel târziu în luna iunie.

Comisia Europeană sugerează că, în cazul pensiilor militare, rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din veniturile din ultimele 6 luni.

România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de aproximativ 0,8% din Produsul Intern Brut și nu respectă principiul general al contributivității.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE