2024-04-23 16:13

Reacția României la AJUTORUL militar promis de Biden și Macron

 |  23:19
Reacția României la AJUTORUL militar promis de Biden și Macron

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, privește cu multă deschidere intenția lui Emmanuel Macron, președintele Franței, de a trimite militari pe teritoriul țării noastre.

„Noi avem o relație de parteneriat strategic foarte solidă cu Franța, care până în momentul de față s-a concretizat în domeniul economic și care are și această componentă de securitate. Există un format ‘2+2’ pe care l-am creat în relația cu Franța, adică un fornat al miniștrilor de Externe și de Apărare care trebuie să se întâlnească periodic. Mai sunt și alte elemente de cooperare la nivel securitar, militar.

Franța are o prezență destul de consistentă în regiune, prin prezența avioanelor și a navelor franceze în Marea Neagră. Dar iată că vorbim și despre o componentă terestră. Dacă vor fi luate deciziile corespunzătoare în cadrul NATO vom avea pe teritoriul României, ceea ce este foarte bine.

(…) Mă bucur că există această decizie a președintelui Franței, de disponibilitate de principiu pentru o prezență militară franceză în România”, a declarat Aurescu pentru B1tv.

Ministrul Afacerilor Externe a salutat și ajutorul promis de SUA prin vocea președintelui Joe Biden:

"La fel, în ceea ce priveşte anunţul pe care preşedintele Biden l-a făcut ieri şi care este un anunţ foarte important. El vine de asemenea în urma unor demersuri pe care preşedintele le-a făcut de-a lungul timpului(...). În ceea ce priveşte prezenţa consolidată pe flancul estic, din punctul meu de vedere ea ar trebui să se producă curând. Sigur că depinde de un proces de planificare, care are loc la nivel militar atât în cadrul Alianţei Nord Atlantice cât şi în relaţia cu Statele Unite, sau în relaţia cu Franţa", a mai spus ministrul Aurescu pentru Antena3.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE