2021-12-06 20:07

UPDATE: Protest al comunității LGBT în fața Primăriei Capitalei, în urma refuzului instituției de organizare a marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei

 |  14:11
UPDATE: Protest al comunității LGBT în fața Primăriei Capitalei, în urma refuzului instituției de organizare a marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei

Un protest al comunităţii LGBT are loc vineri după-amiază la sediul Primăriei Capitalei, după ce instituția condusă de Nicușor Dan nu a permis organizarea marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei. În replică, Primăria Capitalei susține că, în ceea ce priveşte organizarea marșului, Comisia de avizare a adunărilor publice a oferit mai multe opţiuni Asociaţiei ACCEPT, întrucât pe Calea Victoriei nu se poate suprapune cu evenimentul „Străzi deschise”, iar forţelor de ordine le-ar fi dificil să asigure protecţia manifestanţilor.

UPDATE: Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a invitat reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT pentru luni, ora 14.00, la o nouă rundă de discuţii. PMB mai face precizări cu privire la evenimentul organizat de Noua Dreapta şi anume că „solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplineşte dispoziţiile legale referitoare la numărul maxim de participanţi, respectiv 500 şi, de asemenea, traseul pe care aceştia îl vor parcurge este Piaţa Victoriei- Piaţa Romană-Piaţa Universităţii- Piaţa Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfăşoară un alt eveniment, respectiv «Străzi deschise»”.

Florin Buhuceanu, membru ACCEPT susține că marşul Bucharest Pride "se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit, adică sâmbătă, ora 18.00, în ciuda refuzului administrativ al Primăriei". Acesta a mai spus că Asociaţia ACCEPT a anunţat încă din luna mai organizarea acestui marş.

"Pentru că Bucharest Pride s-a organizat tradiţional într-o zi de sâmbătă, în care oamenii să poată participa, Primăria Municipiului Bucureşti nu poate să facă programul unei întregi minorităţi în această ţară. Primăria Municipiului Bucureşti nu a furnizat niciun argument pentru care nu e posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei, pietonal, aşa cum strada este deja închisă. (...) Drepturile noastre sunt mai importante decât deciziile administrative al PMB. (...) Nu ne asumăm sancţiunile ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Accept, Teodora Ion-Rotaru, citată de News.ro.

Potrivit Primăriei Bucureşti, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a oferit Asociaţiei ACCEPT mai multe opţiuni pentru organizarea evenimentului "Marşul Bucharest Pride” şi rămâne deschisă pentru noi discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei, în speranţa ajungerii la o poziţie comună. "Deocamdată, Comisia, întrunită în şedinţă în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradiţional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Astfel, nu sunt întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991", a arătat sursa citată.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca Marşul Bucharest Pride să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi, dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

"Menţionăm că organizatorii „Marşului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii", a transmis PMB.

Conform sursei citate, reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus, dar Primăria Municipiului Bucureşti rămâne în dialog cu asociaţia şi "respectă dreptul acestei organizaţii a societăţii civile de a-şi face auzită vocea".

Din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigăzii Rutiere, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, STB şi ASSMB.

În comunicatul PMB sunt incluse precizări suplimentare de ordin juridic:

"1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spaţiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureşteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021. Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicţia de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, aşa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.

Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locaţii care pot să pună în pericol participanţii. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri  în asigurarea siguranţei participanţilor la marş.

2. Asociaţia ARCEN nu are nicio atribuţie în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociaţia a propus Municipalităţii pietonalizarea în weekend a unor zone din Bucureşti. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuţiile privind desfăşurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliţiei Locale, Poliţiei Naţionale şi Administraţiei Străzilor.

3. Ambele cereri pentru miting ale Asociaţiei Accept prevăd un număr de 10.000 participanţi. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricţiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, aşteptând relaxarea măsurilor de securitate anunţată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.

4. Primăria Municipiului Bucureşti nu poate refuza organizarea unui miting Asociaţiei Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE