2024-04-19 03:09

Proiect în Senat: O persoană poate fi REȚINUTĂ mai mult timp de Poliție

 |  19:12
Proiect în Senat: O persoană poate fi REȚINUTĂ mai mult timp de Poliție

Comisia pentru apărare din Senat a dat, luni, raport de admitere proiectului legislativ iniţiat de Guvern care vizează prelungirea la maximum 12 ore a timpului pe care o persoană îl poate petrece într-o secţie de Poliţie pentru verificarea identităţii.

“Este o modificare legislativă extraordinar de importantă, cred eu că se impunea. Este şi o solicitare a Avocatului Poporului pentru că această zonă a conducerii persoanei la secţia de Poliţie nu era foarte bine reglementată, exista posibilitatea unor abuzuri din partea instituţiilor statului. Guvernul vine cu un proiect de lege astăzi, în Parlament, prin care este stabilită exact perioada în care un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie în vederea verificării identităţii acesteia. Este stipulat foarte clar durata de opt ore, această durată poate fi prelungită până la maximum 12 ore. În situaţia în care Ministerul de Interne, cei care sunt chemaţi astăzi să asigure ordinea şi liniştea publică, siguranţa cetăţeanului, nu pot realiza această măsură a identificării persoanei, persoana poate părăsi de îndată sediul Poliţiei.”, a declarat Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat.

Ea a adăugat că legiuitorul stabileşte clar că termenul de verificare a unei persoane începe din momentul conducerii acesteia la sediul de poliţie.

“Dacă până astăzi noi nu ştiam de când curge acel termen cât timp un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie, iată că astăzi, prin acest proiect de lege, legiuitorul ne spune foarte clar: din momentul conducerii acestuia la sediul de Poliţie începe să curgă termenul cât timp persoana poate fi verificată pentru stabilirea identităţii acesteia”, a subliniat Pauliuc.

În baza raportului de admitere, Comisia pentru apărare va propune plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, adoptarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea articolului 36 din Legea 218/2020 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Sursa: Agerpres


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE