2024-04-20 09:48

UPDATE: Președintele Iohannis, întâlnire cu ministrul Educației. Deciziile anunțate de șeful statului

 |  16:32
UPDATE: Președintele Iohannis, întâlnire cu ministrul Educației. Deciziile anunțate de șeful statului

Președintele Klaus Iohannis l-a convocat joi la Palatul Cotroceni pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță Administrația Prezidențială. Președintele Klaus Iohhannis a susținut o declarație de presă, după întâlnirea cu Cîmpeanu.

UPDATE:

Iohannis a precizat, joi, că a analizat împreună cu ministrul Sorin Câmpeanu şi cu alţi factori responsabil de la nivelul admininistraţiei prezindenţiale situaţia, după primele patru zile de şcoală reluată în sistem prezenţial.

"Pot să vă spun că situaţia este bună. Peste 10 mii de şcoli funcţionează în sistem prezenţial. 6.000 de şcoli se află în scenariul galben. Peste 2 milioane de elevi au reînceput, fizic, şcoala din data de 8 februarie", a precizat Iohannis.

"Trebuie să fim reliști, pandemia nu s-a terminat. Chiar dacă s-au luat măsuri restrictive, care au permis să se reducă numărul de noi infectări, nu putem spune că am scăpat de pandemie. Este extrem de important să respectăm restricțiile și să fim responsabili. Acum avem un motiv în plus: trebuie să le oferim școală, fizic, copiilor din România", a completat el.

"A doua temă mare: cum putem finanța investiția din cei peste 30 de miliarde euro la dispoziția României, pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică generată de pandemie.

Am căutat cele mai bune zone în care pot fi ceruți bani pentru a face școala românească mai bună. Dorim să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța, pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului.

Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează, îi face să aibă energie. Pentru societatea românească ne dorim tineri bine pregătiți, cu meserii bănoase", a declarat preşedintele.

"Trebuie să pornim de unde suntem acum: multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient finanțat de multe decenii.

Am reușit să scristalizăm câteva domenii unde putem face diferența cu acești bani europeni. Învățământul trebuie să fie digitalizat, trebuie platforme digitalizate pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să ne pregătim pentru învățământul online, să învățăm din lecțiile pandemiei.

Digitalizarea e un capitol mare și greu, care poate fi rezolvat cu acești bani europeni.

Capitalul dotare: e nevoie de mobilier școlar, de dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, tuturor școlilor cu material didactiv.

Un capitol foarte mare, care în ultimele decenii a fost în ultimele decenii neglijat.

Capitalul modernizare: în fiecare toamnă aflăm de școli neautorizate sau de școli care n-au ajuns în secolul XXI.

Putem să dotăm și să modernizăm școlile, cu acești bani. Putem aduce școlile în sec XXI din punct de vedere al dotărilor. Putem construi școli verzi, putem da exemple care apoi să fie generalizate.

Sunt câteva din zonele în care ne-am propus să folosim banii UE pentru a schimba din temelii școala", a spus Klaus Iohannis.

Joi a fost confirmat primul caz de infectare în rândul elevilor de la reluarea cursurilor în clase. Este vorba de un copil de la Școala Sfântul Andrei din Sectorul 6 al Capitalei.

Elevii au fost la școală doar luni și marți. De ieri au rămas acasă și vor face ore online în următoarele două săptămâni.

În același timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu amenință cu demisia dacă bugetul din acest an nu va fi mai mare. 

"Una din condiţii a fost creşterea semnificativă, aşa cum nu a mai fost până acum, a componentei costului standard per elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale. Din această perspectivă, sunt foarte mulţumit. Din perspectiva burselor elevilor, de asemenea. Vrem să avem o finanţare a cercetării. Am afirmat public în mod repetat şi deliberat că, înţelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României, totuşi am o aşteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2020, bugetul Ministerului Educaţiei, în special, şi bugetul Educaţiei, în general, să fie mai mare. Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi acelaşi ministru al Educaţiei, dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru la Educaţie care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare", a spus oficialul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-11

GALERIE MEDIA




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE