2020-11-25 04:06

Președintele Iohannis a prezentat soluțiile pentru medici și pacienți: ”Este uimitor!”

 |  18:21
Președintele Iohannis a prezentat soluțiile pentru medici și pacienți: ”Este uimitor!”

După o întâlnire cu experți în domeniul medical, președintele Klaus Iohannis a prezentat măsurile pe care autoritățile le vor lua în perioada următoare pentru a crește capacitatea în secțiile ATI și a dota spitalele cu echipamentele corespunzătoare.

”Situația epidemiologică la nivel european si național se agravează din păcate constant. In ultima zi am avut peste 100 de românii care au pierdut lupta cu virusul.

Ne așteaptă o perioada dificila, sunt necesare eforturi sustinute. Lupta se desfașoară pe 2 fronturi: in zona preventie si in spitale, acolo unde bolnavii au nevoie de ingrijire si de tratament de specialitate. De aceea, am dorit sa am o discutie cu experti de terapie intensiva si ministrul sanatatii care mi-au prezentat o analiza a resurselor de la ATI la nivel national, cand vorbesc de resurse ma refer atat la paturi dotate cu aparatura  cat si la personal medical.

Guvernul a elaborat o strategie de crestere a capacitatii de la ATI chiar de la inceputul pandemiei. În tot acest timp, Ministerul Sanatatii a desfașurat achizitii de ventilatoare, monitorare, paturi, alte echipamente necesare ATI; astfel incat la acest moment avem 3065 de paturi de ATI pentru toti pacientii, nu doar Covid; 2252 ventilatoare, 2756 monitoare, si diverse echipamente cu diferite surse de finantare la acestea se adauga 5 unit de ATI mobile, 2 spitale modulare, 1 modul ATI cu 169 paturi total.

Doar ventilatoarele functionale, va dau un exemplu: in perioada apr-oct 2020 cresterea capacitatii de ventilatoare la nivel national a fost de 73%, si pana in decembrie se adauga inca 15%,,asta înseamnă ca capacitatea s-a dublat pe ventilatoare. Planul strategic urmareste deschiderea unor noi capac de terapie Oradea, Constanta, Craiova in lcotii noi construite care se vor transf in sectii ATI, am solicitat foarte concret date despre Buc, si aici vom avea in 7 spitale, o extensie a capacitatii de laATI, si pot sa va spun ca in urmatoarele maxim 10 zile vom avea suplimentar fata de ce exista acuma, 123 paturi de ATI.

Asadar, autoritatile au actionat si au planuri clare, bine puse la punct pentru asigurarea conditiilor necesare in sectiile ATI pentru pacientii care ajung acolo in stare grava.

Astfel, accesarea fondurilor europene prin programul de infrastuctura mare vor duce la o crestere a capacitatii sanitare, numai pentru ventilatoare mecanice din aprilie 2020 pana in aprilie anul viitor va fi de 140% conform datelor prezentate. Este uimitor!

Se va achiziona prin proceduri specifice din fonduri europene intreaga gama de echipamente pentru spitale, monitoare, ventilatoare , paturi, ecografe, aparate PCR. Accesarea acestor fonduri europene va avea un impact deosebit, cifrele fiind calculate cu precizie de specialisti.

De exemplu, pentru c-am vorbit de paturile la ATI; 662 paturi de înalta performanta au fost deja avizate pentru finantare din acest programe in perioada  urmatoare.

Pentru a stopa virusul, e nevoie si de implicarea noastra, a cetatenilor. Oricate masuri ar lua autoritatile, nu vor fi suficiente, pt a salva cat mai multe vieti” a declarat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul Sănătății și mai mulți experți din sănătate pentru a evolua situația din spitalele românești care tratează pacienții COVID.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-27

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE