2022-01-16 23:23

Președintele demis al ANMCS îl acuză pe premier: ”A suspendat vizitele de evaluare din spitale”

 |  19:59
Președintele demis al ANMCS îl acuză pe premier: ”A suspendat vizitele de evaluare din spitale”

Medicul Vlad-Teodor Berbecar afirmă că a aflat de la televizor că a fost demis de premierul Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, pe motiv că de la numirea sa nu au mai avut loc evaluări ale spitalelor.

"Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîţu. Motivul oficial este că de la numirea în funcţie nu au mai avut loc evaluări ale unităţilor sanitare. Poate Florin Cîţu nu ştie, dar în cadrul întregului proces de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de acelaşi premier. Practic, Florin Cîţu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcţie", a afirmat Vlad Berbecar, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, chiar şi în această situaţie, activitatea de acreditare a continuat, "dovadă fiind ordinele cu unităţile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie".

"Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale şi-au schimbat structurile de funcţionare, transformându-se în spitale pentru pacienţii COVID, ANMCS-ul şi-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, anume vizite de monitorizare tematică. Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unităţi sanitare din toată ţara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfăşurate anul acesta s-a aflat şi siguranţa echipamentelor şi a instalaţiilor. În ciuda faptului că verificarea instalaţiilor de oxigen sau a instalaţiilor electrice nu intră în atribuţiile Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluşi şi unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic", a susţinut el.

Vlad Berbecar a adăugat că premierul avea nevoie de un "ţap ispăşitor".

"Premierul Florin Cîţu avea nevoie de un nou ţap ispăşitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa şi eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituţie publică din subordinea Guvernului", a conchis el.

Vlad Berbecar este medic şi co-fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici, care organizează caravane medicale cu medici voluntari în diverse zone rurale din ţară pentru a acorda, în regim gratuit, consultaţii medicale de specialitate populaţiei locale cu o situaţie financiară precară sau care nu beneficiază în mod frecvent de servicii medicale.

"Un profesionist, la fel ca Octavian Berceanu de la Garda de Mediu, a fost înlăturat dintr-o răzbunare politică", au susţinut reprezentanţii USR PLUS.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE