2024-04-20 10:03

Povestea românului din Madrid, CONDAMNAT pentru o faptă pe care nu a comis-o

 |  20:19
Povestea românului din Madrid, CONDAMNAT pentru o faptă pe care nu a comis-o

Un român plecat la muncă în străinătate a petrecut patru ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. El a fost acuzat că a agresat sexual o femeie.

Ion Datcu are 42 de ani și a fost condamnat de o instanță din Madrid fără să fie vinovat. El a fost acuzat de comiterea unui viol în anul 2008, iar pentru asta a stat în spatele gratiilor aproape patru ani.

Locuia într-o casă abandonată, alături de mai mulți români. Inițial a încercat să facă rost de bani strângând carton sau sticle și s-a asociat cu o fată care, spune el, „bea și se droga”.

Într-o zi ea l-a denunțat pe el și pe alți doi români, acuzându-i de viol. Ion a ajuns astfel la închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o.

„Ceea ce i s-a întâmplat lui Ion este o încălcare clară a drepturilor omului”, a precizat avocatul, conform

Românul plecat la muncă în Spania a primit o despăgubire modestă de la statul spaniol pentru această eroare juridică.

Chiar dacă a fost condamnat pe nedrept, Ion Datcu și-a păstrat bucuria de a trăi, relatează El Espanol.

Românul locuiește de mai bine de 15 ani în Spania, dar nu are un loc stabil. Chiar și așa, Ion Datcu se bucură de viață. El poate fi văzut adesea pe strada Sierra del Cadi din cartierul Vallecas din Madrid, acolo unde dansează pe muzica care răsună dintr-o boxă, de cele mai multe ori la orele de vârf, când este cel mai aglomerat.

Ion Datcu trăiește improvizând. În unele dimineți se plimbă prin zonă și adună fier vechi. O vreme a lucrat într-un bar.

Doarme în aer liber și uneori trebuie să-și adune lucrurile într-un cărucior și să se mute temporar. Adesea petrece nopțile foarte aproape de stadionul Rayo Vallecano, de unde este gonit de poliție de fiecare dată când au loc meciuri.

În 2008 a fost arestat pentru o presupusă agresiune sexuală. Întrucât nu avea adăpost, bărbatul a fost plasat în arest preventiv până la proces.

El a stat încarcerat aproape patru ani, iar când a fost eliberat a primit o despăgubire modestă în valoare de 1.000 de euro.

Avocatul său încearcă acum să mărească suma la 274.600 de euro. Și nu ezită să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cauza românului nevoiaș.

Sursa: Protv


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE