2021-07-28 17:52

Phenianul împiedică accesul sud-coreenilor în complexul de la Kaesong

 |  10:01
Phenianul împiedică accesul sud-coreenilor în complexul de la Kaesong

Regimul comunist nord-coreean a interzis miercuri sutelor de sud-coreeni să părăsească complexul industrial Kaesong a cărui stabilitate măsoară normalitatea relaţiilor intercoreene. În replică, Seulul a anunţat o „posibilă acţiune militară” pentru salvarea sud-coreenilor aflaţi în zona industrială.

Moscova a catalogat situaţia ca fiind „explozivă”. Diplomaţii chinezi s-au întâlnit marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Coreei de Nord şi Coreei de Sud pentru a le prezenta „îngrijorările puternice”ale Beijingului. Franţa îndeamnă China să intervină pe lângă Phenian, iar Washingtonul anunţă că va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja  aliaţii.

Complexul riscă închiderea

Complexul industrial Kaesong, simbol al cooperării între cele două ţări, a intrat sub incidenţa crizei dintre Phenian şi Seul. Un număr de 861 de sud-coreeni se află în interiorul complexului, potrivit Seulului. Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, a declarat că Nordul „ne-a anunţat în această dimineaţă (miercuri) că nu va autoriza plecările de la  Kaesong şi va interzice accesul către complex”. Seulul a anunţat anterior că alţi 484 de sud-coreeni ce urmau să pătrundă miercuri în interiorul complexului nu au fost autorizaţi să facă acest lucru. Aflată la circa 10 kilometri de la frontieră, zona industrială, a fost inaugurată în 2004, exprimând o voinţă simbolică de stabilire a unei cooperări între cele două Corei. Complexul industrial a rămas deschis în continuare, în pofida crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zi, în 2009. Decizia regimului comunist suscită temeri cu privire la faptul că va închide complexul, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc pentru mici companii sud-coreene.

Atac militar posibil

Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat miercuri că dispune de un plan de urgenţă privind o „posibilă acţiune militară”pentru salvarea muncitorilor sud-coreeni aflaţi la Kaesong. „Este necesar să încercăm să împiedicăm ca situaţia să se înrăutăţească”, a declarat Kim Kwan-jin.

Nelinişte în marile cancelarii

China a solicitat miercuri „tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul şi să dea dovadă de «reţinere». Adjunctul ministrului chinez de Externe, Zhang Yesui, s-a întâlnit marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Coreei de Nord şi Coreei de Sud, pentru a le prezenta «îngrijorările puternice»ale Chinei. În acest context, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) consideră «profund regretabil»anunţul Coreei de Nord privind repornirea unui reactor nuclear. Iuri Morgulov, un adjunct al ministrului rus de Externe, a catalogat situaţia drept «explozivă»  mai ales că se petrece în apropierea frontierelor ruse din Orientul Extrem, îndemnând «toate părţile să se abţină de la orice declaraţie şi orice acţiune susceptibilă să agraveze situaţia». În plus, Franţa îndeamnă Beijingul să intervină pe lângă Phenian, pentru a stopa agravarea crizei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, adăugând că nu exclude posibilitatea unei recurgeri la arma nucleară din partea unui dictator «imprevizibil». Marţi, secretarul de Stat american John Kerry s-a angajat ca Statele Unite să îi apere şi protejeze pe aliaţii sud-coreeni şi japonezi de o ameninţare nucleară, iar ministrul american al Apărării, Chuck Hagel a declarat că programul militar nord-coreean constituie o «ameninţare în creştere»”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE