2024-04-18 12:19

Peste o treime dintre români ar da ȘPAGĂ. Cele mai corupte instituții din țară

 |  22:35
Peste o treime dintre români ar da ȘPAGĂ. Cele mai corupte instituții din țară

Românii sunt conștienți de fenomenul corupției, dar tot ar da șpagă sau cadouri, deși recunosc că sunt afectați de ceea ce se întâmplă în societate, din acest punct de vedere. Sunt doar o parte dintre concluziile Eurobarometrului pe tema corupției, realizat de Parlamentul European, în luna aprilie, la nivelul statelor membre.

2 din 3 români care au participat la sondaj cred că problema corupției este foarte răspândită în țară. Majoritatea a indicat instituțiile publice, iar cei mai corupți ar fi angajații din sistemul de sănătate publică, au răspuns 50% dintre participanți, apoi politicienii și partidele politice. Urmează Poliția Română, funcționarii publici care eliberează autorizații de construire și cei care atribuie licitații publice, transmite Euronews.

Cu toate că recunosc existența corupției, 54% dintre participanții la eurobarometru sunt dispuși să ofere cadouri pentru a obține ceva din partea unei instituții publice, procentaj dublu comparativ cu media europeană. Iar 37% dintre românii chestionați ar da șpagă, față de 17% la nivel european.

Cele mai corupte instituții din România

50% Sistemul de Sănătate Publică

44% Politicienii

41% Partidele politice

40% Poliția Română

38% Funcționarii care eliberează autorizații de construire

36% Funcționarii care atribuie licitații publice.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-16



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE