2020-10-26 00:59

Percheziţii DIICOT la firme care au încheiat contracte cu primării din Bihor. Prejudiciul - 6 milioane lei

 |  15:11
Percheziţii DIICOT la firme care au încheiat contracte cu primării din Bihor. Prejudiciul - 6 milioane lei

Procurorii DIICOT au efectuat, marţi, percheziţii la persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală, care ar fi încheiat contracte şi cu primării din Bihor. Prejudiciul produs bgetului de stat în acest caz este estimat la şase milioane de lei.

Procurorii DIICOT Oradea şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au făcut, marţi, 11 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale din judeţul Bihor, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală, existând suspiciunea că, în perioada 2010 - 2013, suspecţii R.A.Z. şi Ţ.R.M au constituit reţeaua respectivă, la care ulterior au aderat şi alţi suspecţi, pentru a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către societăţi comerciale având ca obiect de activitate lucrări de construcţii.

DIICOT a mai precizat că suspecţii evidenţiau în actele contabile operaţiuni de achiziţie nereale de la diverse societăţi comerciale.

"În cadrul acestor circuite, perfectate în contextul derulării contractelor de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de «tampon» în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip fantomă, prin intermediul cărora au fost retrase din circuitele economice sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale şi/sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie", a precizat DIICO într-un comunicat de presă.

Procurorii mai susţin că, în perioada 2010 - 2013, grupul de societăţi (în prezent în procedură de insolvenţă) a înregistrat facturi fiscale fictive de achiziţie de la trei societăţi comeriale de tip "tampon", rolul acestora fiind acela de a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate în relaţiile cu beneficiarul final (grupul de societăţi comerciale).

În realitate, reprezentanţii grupului de firme au controlat activitatea societăţilor comerciale "tampon”, acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului, printre care au fost identificaţi suspecţii P. O., Ţ. R. M. şi D. T. D.

Potrivit DIICOT, societăţile de tip "tampon" au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip "fantomă" al căror rol era acela de a asigura un circuit în lanţ al facturilor pentru a supradimensiona costurile, în aşa fel încât beneficiarii acestui circuit să înregistreze cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament "fantomă” implicată în circuit. Respectivele societăţi comerciale au fost controlate de către suspectul U. E. M.

Potrivit DIIICOT, activitatea grupului de societăţi comerciale s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Printre unităţile administrativ teritoriale beneficiare ale contractelor de achiziţie adjudecate de către grupul de societăţi comerciale au fost identificate mai multe primării din judeţul Bihor.

Procurorii susţin că valoarea prejudiciului estimat este de 6 milioane lei, iar la sediul DIICOT Oradea urmează să fie audiate şapte persoane.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE