2023-02-02 21:02

Patriarhul DANIEL, aniversat la 15 ani în fruntea BOR! Programul evenimentului la care se intră doar cu INVITAȚIE

 |  17:00
Patriarhul DANIEL, aniversat la 15 ani în fruntea BOR! Programul evenimentului la care se intră doar cu INVITAȚIE

Biserica Ortodoxă Română aniversează, vineri, 15 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel. A fost ales la conducerea BOR după decesul Patriarhului Teoctist, pe 30 iulie 2007.

Cu acest prilej, de la ora 09.00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, după care va fi oficiat un Te Deum, a informat, luni, Biroul de presă al Patriarhiei Române. În continuare, la ora 12.00, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfăşura un moment festiv în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele adresate de autorităţile de stat centrale şi locale, de alte instituţii publice. Accesul la acest eveniment se va face doar pe bază de invitaţie.

Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007. Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost rostit atunci de mitropolitul Laurenţiu al Ardealului. Înalţi demnitari români şi reprezentanţi ai cultelor din străinătate au fost prezenţi atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al BOR. Printre participanţi s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, Regele Mihai I, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Au participat, de asemenea, 30 de delegaţii cuprinzând 90 de ierarhi ai cultelor creştine. Au venit reprezentaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, în total 16 delegaţii, ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi ai Bisericii Anglicane.

PF Daniel (Daniel Ciobotea) s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 - 1974). În anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct. La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul 'Lugojanul'. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Foto: basilica.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE