2020-12-05 18:58

Ministrul Agriculturii: „O SECETĂ cum nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani în România, se suprapune crizei provocate de CORONAVIRUS…”

 |  10:43
Ministrul Agriculturii: „O SECETĂ cum nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani în România, se suprapune crizei provocate de CORONAVIRUS…”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, avertizează că România se confruntă cu o secetă cumplită, anul acesta, și că foarte multe suprafețe agricole sunt compromise, în ce privește producția de grâne.

Sunt afectate 2,9 milioane de hectare de culturi, care au fost însămânțate în toamnă. „Din păcate, traversăm o secetă cu care România nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani, și care se suprapune crizei provocate de Coronavirus”, a spus Oros, sâmbătă seara, într-o intervenție la Digi24, informează G4media.ro

Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova a adăugat ministrul, fapt ce va duce la pagube imense pentru proprietarii culturilor de grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc.

Ministrul a ținut să precizeze că nu există motiv de panică în rândul populației, pentru că există stocuri suficiente de grâne care să asigure necesarul de consum al României. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor exista efecte negative în economie.

„Evident că această secetă va avea efecte în economie și în întreg lanțul agricol, un impact negativ pe care cetățenii îl vor resimți la rafturi/prețuri. Nu există însă pericolul să rămânem fără alimentele de bază, pentru că există stocuri suficiente iar ceea ce se produce acoperă necesarul de consum din țară”, a comentat Oros.

România consumă anual aproximativ 2 milioane de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb. Seceta va duce la o pierdere a producției anuale de 50%, ceea ce înseamnă că necesarul de consum va rămâne acoperit, mai ales că între timp au fost  achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați. În același timp, există stocuri semnificative și la produse de bază, precum cărnuri, lacatete etc.

„Depinde cât va dura criza, dar deocamdată sunt stocuri pentru toate produsele de bază și pentru cereale. Căutăm să mai stocăm cereale în zona privată, să compensam stocarea privată, pentru ca în toamnă să nu existe probleme”, a spus ministrul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-26Parerea ta...

REZOLVARE
26 Apr 2020

Da drumul la santierul canalului Siret - Baragan .
MARII SPECIALIșTI
27 Apr 2020

De 30 de ani nu sa făcut nimic chiar nimic nu sa muncit. Au stat cu mana întinsă tovarăși" la mila bunului Dumnezeu mai concret la cerșit. Astăzi ca țiganii ne văitam cat de ipocrit am fost și cat de ipocriți suntem.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE