2024-04-19 11:29

UPDATE Ministerul Justiției propune un prag mai MIC pentru abuzul în serviciu. PSD și PNL susțin propunerea

 |  20:27
UPDATE Ministerul Justiției propune un prag mai MIC pentru abuzul în serviciu. PSD și PNL susțin propunerea

Ministerul Justiției a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă că, va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.

UPDATE: Liderii coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis miercuri seară să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, după ce Senatul a adoptat măsura instituirii unei valori de 250.000 de lei pragului de la care este pedepsită cu închisoarea această infracțiune.

„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, arată mesajul premierului și președintelui PNL, Nicolae Ciucă.

„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, transmite președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ministerului.

Ministerul Justiției mai precizează că ”legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.”

Potrivit sursei citate ”nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.”


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-29

In legatura cu acest articol...

Pragul pentru ABUZ în serviciu. Reacția lui Marcel Ciolacu

Ordonanța 13 se ÎNTOARCE! Senatorii au stabilit un prag până la care funcționarii publici pot ”greși”




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE