2024-04-24 11:31

MApN: O rachetă de croazieră rusească a survolat R. Moldova și s-a apropiat la 35 de km de granița României

 |  13:14
MApN: O rachetă de croazieră rusească a survolat R. Moldova și s-a apropiat la 35 de km de granița României

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României, transmite MapN.

Precizările vin după ce şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, gen. Valeri Zalujnîi, a susţinut că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat şi teritoriul României.

Două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României, însă după clarificarea situaţiei şi-au reluat misiunea iniţială.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă”, precizează MApN.

Conform sursei citate, autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute, situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială.

„Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate”, dă asigurări MApN.

Ministerul Apărării de la Chişinău a admis că o rachetă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina.

 Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE