2024-04-20 05:25

Ionel Arsene, dat în urmărire internațională, s-a predat autorităților din Italia

 |  12:17
Ionel Arsene, dat în urmărire internațională, s-a predat autorităților din Italia

Fostul baron de Neamț Ionel Arsene s-a predat autorităților din Bari, Italia, și a fost reținut. Potrivit unor surse judiciare, urmează procedura legală prin instanță.

Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, a plecat în Italia cu puțin timp înainte de a fi condamnat la o pedeapsă de 6 ani și opt luni închisoare cu executare pentru trafic de influență. El a fost dat în urmărire internațională de Poliția Română la câteva ore după ce a fost condamnat.

Potrivit registrului firmelor din Italia, Arsene deține o societate de construcții cu sediul în Camisano Vicentiano, Vicenza, 36043 Italia.

În februarie 2021, Italia a aprobat o lege care înăsprea condițiile privind refuzului extrădării, una dintre ele fiind statutul de rezident în Italia.

„Atunci când mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei sentințe sau a unei măsuri de securitate care privează de libertate, instanța de apel poate refuza predarea persoanei solicitate care este cetățean italian sau cetățean al unui alt stat-membru al Uniunii Europene cu reședința legală și efectivă sau cu rezidența pe teritoriul italian timp de cel puțin cinci ani", se arată în alin.(2) al Art.15 din Legea 10/2021.

Înainte de această modificare, judecătorii puteau refuza extrădarea dacă infracțiunea pentru care cel condamnat era amnistiată de statul italian, dacă exista un pericol grav ca persoana extrădată este supusă la tratamente degradante și dacă cel condamnat avea rezidență sau cetățenie italiană.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri



PUBLICITATE





PUBLICITATE