2024-04-20 12:34

Guvernul a prelungit starea de ALERTĂ! Ce noi RESTRICȚII intră în vigoare

 |  17:17
Guvernul a prelungit starea de ALERTĂ! Ce noi RESTRICȚII intră în vigoare

Guvernul a prelungit, miercuri, starea de alertă cu încă 30 de zile. Membrii Executivului au stabilit, astfel, noile restricții, luate la propunera CNSU, ca urmare a numărului mare de infectări cu virusul SARS-COV-2.

Una dintre ele este legată de circulația persoanelor, care va fi restricționată mai devreme cu o oră pe teritoriul țării noastre, respectiv de la ora 23:00 la ora 22:00. Măsura se aplică din data de 14 martie.

"Astăzi s-a aprobat prelungirea stării de alertă. Circulația pe timpul nopții se reduce de la ora 23:00 la ora 22:00. Aceasta este cea mai importantă măsură. În rest, măsurile rămân aceleași", a afirmat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința de astăzi, 10 martie, Hotărârea numărul 16, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Astfel, se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu următoarele excepții motivate de:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie".

Totodată, reprezentanții CNSU propun menținerea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor în următoarele trei situații:

- fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 06:00-22:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

- fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00-22:00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

- este interzisă activitatea în interior a restaurantelor și cafenelelor la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

În ceea ce privește menținerea activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, și în acest caz se vor lua în considerare tot trei situații:

- fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 06:00-22:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori

- fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06;00-22;00 dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori 

- doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Pe de altă parte, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă. Vorbim despre unitățile de cazare din 14 județe ale țări, respectiv: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova; Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov; Sovata din județul Mureș; Vatra Dornei din județul Suceava; Voineasa din județul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin; Arieșeni din județul Alba; Durău din județul Neamț; Novaci-Rânca din județul Gorj; Păltiniș din județul Sibiu; Stâna de Vale din județul Bihor; Straja din județul Hunedoara.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE