2020-10-25 15:12

Focare de pestă porcină africană, confirmate în două localităţi din judeţul Buzău

 |  12:27
Focare de pestă porcină africană, confirmate în două localităţi din judeţul Buzău

Pesta porcină a fost confirmată în judeţul Buzău, au anunţat autorităţile judeţene convocate duminică în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Două focare au fost confirmate de laboratorul national de referinţă în două gospodării din localităţile Pănătău şi Lunca, o suspiciune fiind şi într-o altă gospodărie din judeţul Buzău.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineaţă, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referinţă, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele-şi la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localităţi. O suspiciune de pestă porcină este şi într-o altă gospodărie din Pănătău, aflată la circa 300 metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind aşteptate în cursul zilei de luni.

Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăţei, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine. Deşi nu ar fi adus niciun aliment din Frecăţei, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum.

Prefectul judeţului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconştient”.

”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijenţe a populaţiei care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deşi ştim bine că suntem înconjuraţi, în judeţele limitrofe, de focare pestă. Oamenii sunt inconştienţi. Dacă nu ştim să ne luăm măsurile noastre de siguranţă, mai ales că suntem apropiaţi de Brăila, de Ialomiţa, de Ilfov, unde este pestă porcină, dacă nu ţinem cont de măsurile impuse de autorităţi, iată unde se ajunge. E păcate ca după toate măsurile pe care le-am luat ca boala să nu ajungă şi la noi, e păcat să vină un inconştient din zonele cu boală”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ea a spus, la finalul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că nu se va recurge la sacrificarea tuturor porcilor, ci vor fi luate măsuri concrete pe zone izolate, fiind vorba despre două focare de mici dimensiuni.

”În acest moment, avem doua focare confirmate în judeţul Buzău, vreau să le transmit oamenilor că trebuie să aibă încredere în instituţiile statului, că vom face tot ce putem pentru ca prejudiciul să fie cât mai mic. Nu se va merge pe sacrificarea în masă a tututor porcilor, ca în alte judeţe. Vom lua măsuri concrete pe zone izolate”, a declarant prefectul de Buzău, Carmen Ichim.

La rândul său, directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, a spus că este vorba despre focare de mici dimensiuni şi că se speră ca în urma măsurilor care vor fi luate boala să nu se extindă.

”Măsuri au fost deja instituite şi vor fi şi în cursul acestei zile. Oamenii nu vor mai avea voie să circule cu animale, nici măcar cu sacoşa cu carne să o dea cadou dintr-o parte în alta. De asemenea, oamenii din zona focarelor nu vor avea voie să şi sacrifice animalele pentru consum propriu. Virusul rezistă în urma congelării. E posibil ca atunci când carnea este dezgheţată, să se facă reinfestarea. Vom pune dezinfectoare rutiere, gospodăriile unde a fost confirmată boala pot fi controlate uşor. Nu suntem vinovaţi de această situaţie, dar vom face tot ce ne stă în putinţă să gestionăm cât mai bine lucrurile pentru ca pesta să nu se mai extindă la Buzău”, a declarat directorul DSVSA Buzău.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-09-02Parerea ta...

O INTREBARE
02 Sep 2018

a fost adresata sefului MADR, Petre Daea, cum de s-a ajuns ca romanii sa manance carne de porc importata din Africa, tari precum Guineea Bissau. A cam ocolit intrebarea, din nefericire, si a spus informatii privind comerţul cu carne dintre cele doua tari! In schimb, s-a ajuns ca ministrul Agriculturii sa ofere statistici despre exportul din 2016 in Guineea Ecuatoriala, de catre Romania, mai exact 54 de tone de „carne şi organe comestibile de pasăre“, de pe care s-au scos sume in jur de 51 de mii de euro.
DECI PASARE,
02 Sep 2018

nu porc. Continuand incursiunea, seful Ministerului Agriculturii ne-a spus despre carnea de porc ca, deocamdata, nu este nimic sigur: „În anul 2017, perioada ianuarie–iunie, nu sunt înregistrate date statistice privind carnea şi produsele din carne de porc“, ne explica oficialii de la Ministerul Agriculturii. Deci revenim la propozitia cu care am inceput acest articol: “azi nici nu mai sti ce mananci”, pentru ca raspunsul ne arata ca statul nostru nu are nici macar idee că în supermaketurile noastre se comercializeaza carne de porc direct din Guineea Bissau. Ministrul Agriculturii nu a reusit sa ne ofere un raspuns privind transportul carnii de porc, pe o distanta de peste 7.000 de km dintre Romania si Guineea Bissau. Cu siguranta nu este mare parte din carnea de porc provenita de acolo. Totusi, nici carnea “de Romania” nu este vanduta in supermarketurile noastre. Lucru care da de gandit.
PRIN URMARE,
02 Sep 2018

care-s tarile care importa cel mai mult carnea de porc din Romania: Germania, Portugalia şi Ungaria. „Foarte rar primim carne de porc din România. O dată pe lună, când prindem carne românească, o cumpărăm noi. Se importă pulpă dezosată, cotlet dezosat, ceafă, organe, ficat, inimă, limbă, rinichi şi carne tocată. Pe pungi scrie carne refrigerată, dar produsele sunt congelate“, a spus un comerciant de carne, dintr-un supermarket semnificativ din tara.”
CLICK PE GOOGLE
02 Sep 2018

și veți vedea că s-a aflat despre importul de carne de porc din Africa, din 2016-2017 și-atunci...normal că ne-a umplut țara de pestă porcină africană, E LOGIC! ESTE O CRIMĂ PREMEDITATĂ, ATÂT ASUPRA AMĂRÂTELOR DE ANIMALE OMORÂTE, ASUPRA ȚĂRANILOR, ASUPRA CELOR CARE AVEAU FIRME ROMÂNEȘTI! Și NIMENI nu plătește/va plăti! Suntem conduși de criminali care urăsc tot ce mișcă românesc...iarbă, păduri, animale, oameni!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE