2020-10-24 17:44

DNA: Primarul din Ghimbav, REŢINUT într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 18 MILIOANE de lei

 |  15:14
DNA: Primarul din Ghimbav, REŢINUT într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 18 MILIOANE de lei

Primarul oraşului Ghimbav din judeţul Braşov, Dorel Toma a fost reţinut de către procurorii DNA, alături de alte patru persoane, pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu, a anunţat, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În acest dosar de corupţie, vizând atribuirea ilegală a unor contracte de către primărie, prejudiciul depăşeşte 18 milioane de lei.

Potrivit DNA, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru primarul din Ghimbav, pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, pentru Ana Alina Geogean, contabil şef în cadrul Primăriei Ghimbav, pentru abuz în serviciu şi luare de mită în formă continuată, Lucia Dulcinatu, administrator al unor societăţi comerciale, pentru cinci fapte de complicitate la abuz în serviciu şi patru fapte de spălare a banilor, Sergiu Gunea, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor, în formă continuată şi Radu Tănase, administrator al unei societăţi comerciale, pentru trei infracţiuni de spălarea banilor, în formă continuată.

De asemenea, în acest dosar procurorii anticorupţie au dispus începerea acţiunii penale împotriva altor două persoane, Cristinel Goman şi Fluture Goman, administratori ai unor firme, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor, iar în cazul lui Aurelian Geogean, soţul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, a fost dispusă urmărirea penală pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii DNA spun că în perioada 2009-2015, primarul din Ghimbav, Dorel Toma, împreună cu Ana Geogean şi Fluture Goman, a dispus achiziţionarea de stâlpi de iluminat şi mobilier stradal şi a unor servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri) de la societăţile comerciale controlate de Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu, iar bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, fiind favorizate firmele respective. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, iar primarul Dorel Toma a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare.

Achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, care a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni şi fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanţarea cheltuielilor s-a făcut formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor, potrivit procurorilor.

În acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, Ana Gogean a primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său, în cinci rânduri, suma totală de 81.700 de lei, de la Fluture Goman.

"Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului local al oraşului Ghimbav de 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Goman Fluture", mai spun procurorii.

În intervalul 2010 – 2015, pentru a disimula originea ilicită şi pentru a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, Fluture Goman i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi inculpatului Goman Fluture, adaugă DNA.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE