2024-04-24 17:48

Decizie de urgență a președintelui Iohannis pentru EVACUAREA românilor din Afganistan

 |  16:06
Decizie de urgență a președintelui Iohannis pentru EVACUAREA românilor din Afganistan

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan, transmite Administrația Prezidențială.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis, luni dimineață, despre situația de securitate din Afganistan, unde încă se află 35 de cetățeni români.

„În această dimineață am avut mai multe discuții cu domnul Președinte referitor la situația de securitate din Afganistan și, știți foarte bine, pe 13 august Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă la maxim (Părăsiți imediat Afganistan!). În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului Președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment, avem două variante pe care lucrăm – un avion care va fi în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând, sau un avion al nostru, care merge direct acolo, dar în acest moment au dispoziție clară pentru Ministerul Afacerilor Externe și pentru Ministerul Apărării Naționale să trimită un avion cât mai rapid pentru a-i aduce pe cetățenii români acasă. Pe această cale, aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment, nivelul de alertă este maxim (Părăsiți imediat Afganistan!)”, a declarat, luni, primul-ministru.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-16

In legatura cu acest articol...

Talibanii își proclamă victoria în Afganistan. Imagini șocante din Kabul

TALIBANII au intrat în KABUL, dar spun că nu vor să preia capitala prin forță. Apel către civili: „Nu plecați de frică!”




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE