2021-07-28 15:47

CURTEA DE CONTURI: În ultimii 5 ani, statul a fost furat de 900 de milioane de euro

 |  21:00
CURTEA DE CONTURI: În ultimii 5 ani, statul a fost furat de 900 de milioane de euro

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, ieri, în cadrul întrunirii Comisiilor parlamentare de buget-finanţe, căprejudiciul total la autorităţile centrale şi locale în perioada 2008-2012 se ridicăla peste 900 milioane de euro, doar în 2011 fiind trimise la Parchet 61 de dosare “destul de grele".

"Legat de prejudicii, sunt două paliere: unul legat de constatări directe, unde noi recuperăm o parte din prejudicii chiar în timpul controlului, şi celelalte, acolo unde Curtea de Conturi dă decizii conform legii. Nerespectarea deciziei Curţii înseamnă închisoare de la şase luni la trei ani. Avem multă bătaie de cap, peste 2.000-3.000 de procese în fiecare moment", a punctat Văcăroiu. Acesta a adăugat că, de când este la Curtea de Conturi, nu a avut "vreun telefon legat de primari". "Prejudiciul împreună cu venitul la bugetul de stat pe 2012, am verificat pe anul 2011, după încheierea exerciţiului bugetar, şi cele două la un loc se situează la peste 700 de milioane de euro, adică prejudiciul şi venitul suplimentar pe care le aduce Curtea în special prin aceste decizii date", a spus Văcăroiu. "Al doilea palier se referă la constatări în care sunt elemente de natură penală. În 2011 s-au trimis la Parchet 61 de dosare destul de grele. Prejudiciul în acest dosar, vă dau o cifră globală pe toată perioada 2008-2012, de când sunt la Curte, aceste dosare la Parchet au prejudiciul total de peste 900 de milioane de euro. Sunt în diferite stadii de soluţionare", a mai adăugat el.

Jaf la primării şi consilii judeţene

La nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti şi a primăriilor de sector, abaterile financiare depăşesc un miliard de lei, iar prejudiciile au fost, în 2011, de peste 18 milioane de lei. Pe sectoare, prejudiciile descoperite în curtea primăriilor, fără a lua în calcul direcţiile şi agenţiile subordonate, sunt de ordinul sutelor de mii de lei. Detaşat conduce Primăria Sectorului 6, cu peste un milion de lei, urmată de Primăria Sectorului 4 şi de cea a Sectorului 1. Inspectorii au făcut câte două vizite la primăriile de sector, iar la cele cu probleme câte trei. "La 4 entităţi (Municipiul Bucureşti, sectoarele 1, 4 şi 5) au fost programate şi realizate câte două acţiuni de control/audit, iar la trei entităţi (sectoarele 2, 3 şi 6) au fost realizate câte 3 acţiuni cuprinse în programul de activitate aprobat", a mai scrie în raport. În ţară, mari nereguli au fost descoperite şi la consiliile judeţene. Cei mai mulţi bani au fost tocaţi pe lucrări neefectuate sau supraevaluate, dar şi pe achiziţii făcute la preţuri umflate chiar şi de o mie de ori. Astfel, în Harghita, s-a plătit un preţ de trei ori mai mare pentru o serie de lucrări. În Giurgiu, suma de 4,26 milioane de lei nu a fost înregistrată în contabilitate, iar în Dâmboviţa, aproape un milion şi jumătate s-a dus pe lucrări eronate. Campion la achiziţii este Consiliul Judeţean Botoşani, care a cumpărat bunuri la un preţ umflat chiar şi de o mie de ori, iar astfel s-au dus pe apa sâmbetei multe sute de mii de lei. La nivelul întregii ţări, plata nelegală sau pentru lucrări fictive pare un sport naţional, iar banii au fost cheltuiţi aproape fără reţinere, reiese din concluziile Raportului Curţii de Conturi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-06-18Parerea ta...

SCABIA
01 Feb 2013

Mai hotomane, tu esti pus acolo doar ca sa constati, nu ca imediat ce observi fraudele sa iei masuri de contracarare a acestora ? Ce ai pazit de atatia ani acolo ? Ai fost pus acolo ca sa acoperi matracariile unora si acum, nici usturoi n-a mancat si nici nu-i pute gura, te dai nestiutor intr-altecele si constati niste furturi si mari lipsuri in propria-ti gestiune. Saracutul de el, ce nevinovat si ingenuu este el !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE