2024-04-25 23:23

CSM cere creșterea salariilor judecătorilor. Ce argumente se aduc

 |  19:57
CSM cere creșterea salariilor judecătorilor. Ce argumente se aduc

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, cere Ministerului Justiției majorarea salariilor cu 25% pentru toți judecătorii de la curțile de apel, tribunale și judecătorii, ale căror indemnizații sunt mai mici față de cele ale magistraților de la instanța supremă, CSM sau Inspecția Judiciară.

Într-o adresă transmisă ministrului Justiției, Stelian Ion, și obținută de HotNews.ro, președintele CSM, Bogdan Mateescu, îi cere acestuia să analizeze "oportunitatea emiterii unor ordine de salarizare potrivit cărora indemnizațiile personalului din instantele judecatorești să fie calculate în raport de valoarea de referință sectorială în sumă de 605,22 lei, în vederea asigurării unui nivel de salarizare unitar" pentru toți judecătorii.

Acum, salariile judecătorilor din curți de apel, tribunale și judecătorii sunt calculate la o valoare de referință sectorială de 484,18 lei.

Principalul argument adus de președintele CSM este că la acest moment cei din CSM, din Inspecția Judiciară și judecătorii ICCJ au salariile calculate, prin decizii ale acestor instituții, la valoarea de referință sectorială de 605,22 lei.

CSM argumentează că la baza acestei decizii au stat "practica instanțelor de judecată care, în ultimii ani, au acordat o valoare de referință de 605,225 lei, "cuantum ce cuprinde valoarea de referință sectorială de 484,18 lei, la care se adaugă majorarea de 25% prevăzută de articolul III din OUG 20 din 2016”, precum și faptul că indemnizațiile de la instanța supremă și Inspecția Judiciară sunt calculate tot la valoarea de referință de 605,225 lei.

În ultimii ani, judecătorii au deschis mai multe procese și au cerut să li se majoreze valoarea de referință sectorială de la 484 la 605 lei, iar majoritatea proceselor au fost câștigate de magistrați, potrivit Radio Europa Liberă. De exemplu, în 19 mai 2020, Tribunalul București a decis, într-un singur termen de judecată, ca 8 judecători de la Constanța să aibă salariile calculate la o valoare de referință de 605 de lei, precizează sursa citată.

În judecătoriile, tribunalele și curțile de apel din România lucrează aproximativ 4.400 de judecători, potrivit datelor oficiale valabile la 1 martie. Cifrele nu includ și magistrații de la ICCJ.

Situația posturilor în instanțele din România:

Curți de apel:

posturi în schemă: 917 posturi ocupate: 843 posturi vacante: 74

Tribunale:

posturi în schemă: 1.692 posturi ocupate: 1.433 posturi vacante: 259

Judecătorii:

posturi în schemă: 2.316 posturi ocupate: 2.103 posturi vacante: 213

Conform unei analize Riseproject, la nivelul anului 2018, România își plătea judecătorii cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană, raportul veniturilor fiind de 8,1 ori mai mare decât salariul mediu din țară. Astfel, de exemplu, un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție câștiga de 8,1 ori mai mult decât salariul mediu din România. În același an, un judecător neamț, de la instanța germană corespondentă, câștiga de doar 1,6 ori mai mult decât salariul mediu din țara sa.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE