2024-04-20 12:40

Ce mesaje a primit robotul ION de la români. Principalele preocupări ale oamenilor

 |  14:19
Ce mesaje a primit robotul ION de la români. Principalele preocupări ale oamenilor

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării arată că principalele subiecte de discuţie ale românilor cu ION - soluţia de inteligenţă artificială creată de cercetători şi experţii în tehnologie din România - se referă la îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi de sănătate, a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru vârstnici. Referitor la condiţiile de viaţă din oraşele mari, autorii mesajelor au solicitat creşterea numărului de parcuri şi spaţii verzi, a pistelor de biciclete şi fluidizarea traficului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION arată subiectele principale de interes pentru românii din ţară şi din diaspora.

”Deşi este încă în faza iniţială de învăţare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului. Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale. În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti”, arată sursa citată.

Alte teme abordate se referă la protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei.

Reprezentanţii ministerului au prezentat cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:

- Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.

- Aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România.

- Zeci de companii private vor să se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.

- Aproape 10 mii de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Momentan, pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Conform sursei citate, ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de experţi în inteligenţa artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetăţeni şi guvernanţi, un sistem care foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.

”Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii și înțelegerii evoluției importanței acestora în timp. Astfel, folosind inteligența artificială, cetățenii României vor avea o voce dinamică comună – vocea cetățenilor. Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanților să implementeze politici publice relevante și în concordanță cu evoluția societății. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes pentru o diseminare eficientă către decidenții politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte”, mai arată Ministerul Cercetării.

Sursa citată menţionează că abordarea tehnică a proiectului în dezvoltare ION este împărțită în mai multe faze pentru a asigura că rezultatele obținute sunt stabile și de înaltă calitate. În prima fază a proiectului, ION a pornit de la un algoritm de bază (baseline) dezvoltat, care este în momentul de faţă antrenat testat pentru a oferi rezultate robuste și de bună calitate. Acest algoritm reprezintă punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.

În următoarea fază, se va îmbunătăți algoritmul de bază prin adăugarea de noi funcționalități și prin ajustarea parametrilor pentru a obține rezultate mai precise și mai relevante. Acest proces va fi realizat prin utilizarea unor tehnici de învățare automată și a unor algoritmi mai avansați care să permită analiza mai detaliată a datelor.

În etapa finală a proiectului, se va efectua o validare a algoritmului dezvoltat prin comparația cu alte metode existente și prin testarea sa în diferite scenarii. Acest proces va fi esențial pentru a confirma că algoritmul dezvoltat este robust și poate fi utilizat în mod fiabil pentru analiza datelor.

Proiectul ION a fost lansat pro bono de o echipă de cercetători în domeniul Inteligenţei Artificiale de la cele mai bune facultăţi de profil din ţară, alături de mai mulţi specialişti tehnici din domeniul IA, pentru a servi cetăţenilor şi a facilita colaborarea între guvernanţi şi societate, fiind rezultatul unui efort colectiv de cercetare şi dezvoltare.

Pentru realizarea Proiectului ION într-un interval de timp cât mai scurt, cercetătorii implicaţi au contribuit cu toate resursele de care dispun. De asemenea, echipa ION a lansat un apel pentru voluntari care doresc să se alăture acestei iniţiative. Persoanele interesate să se alăture proiectului sunt aşteptate în continuare în echipă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-12



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE