2024-04-19 03:56

Câți militari români au fost uciși și câți au fost răniți în cei 19 ani de misiuni în teatrele de operaţiuni din Afganistan

 |  13:42
Câți militari români au fost uciși și câți au fost răniți în cei 19 ani de misiuni în teatrele de operaţiuni din Afganistan

După 19 ani, România își retrage trupele din Afganistan, după 19 ani, timp în care aproximativ 32.000 de militari români au participat la misiuni de patrulare din zonă. Din păcate, 27 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți aproape 200 au fost răniți.

În momentul de față, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

"Experienţa acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operaţii cu multiple ameninţări şi provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranţă valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan, în cel mai dificil şi mai complex teatru de operaţii nu doar pentru Armata României, ci şi pentru NATO", a declarat pentru Agerpres Nicolae Ciucă.

"Pentru Armata Română, anul 2002 însemna speranţe de a putea contribui la împlinirea unui obiectiv strategic naţional, primirea invitaţiei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce s-a şi întâmplat, chiar în toamna acelui an. Doi ani mai târziu, la depunerea instrumentelor de aderare, Armata României continua să îşi îndeplinească misiunile în Afganistan, dar şi în Irak şi devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice, în baza deciziei luate de membrii Alianţei. Putem spune, fără teama de a exagera, că drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan, ori prin Nasiriyah şi Tallil, în Irak", a conchis ministrul Apărării.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-01



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE