2024-07-25 16:27

Câți bani PIERDE România dacă ratează țintele din PNRR

 |  22:10
Câți bani PIERDE România dacă ratează țintele din PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că România poate pierde 700 de milioane de euro dacă nu implementează reformele la care le-a angajat prin PNRR, el menţionând că avem al doilea cel mai complex PNRR, după Spania, cu peste 500 de jaloane şi ţinte.

”În luna aceasta nu numai din PNRR ci şi din politica de coeziune, banii alocaţi în mod curent din fondurile UE, avem în lucru peste 700 de milioane de euro, pe care îi avem de accesat şi trimitem în mod curent documente la Comisia Europeană şi este o sumă constantă care vine lunar”, a spus ministrul Investiţiilor. 

Marcel Boloş a precizat că sancţiunile pe care le avem ca urmare a faptului că nu îndeplinim o reformă la care ne-am angajat, considerată strategică pentru România, cam acolo ajungem, ca şi cost, 700 de milioane de euro putem pierde dacă nu implementăm reformele la care ne-am angajat prin PNRR. Este o amendă cam usturătoare pentru România dar are consecinţe asupra unei părţi însemnate a populaţiei, dacă e să discutăm de reforme cu componentă socială, sau poate să afecteze siguranţa energetică, cea economică, inclusiv componenta de infrastructură”, a spus el. 

Ministrul a precizat că Comisia Europeană a adoptat o metodologie prin care dacă nu realizezi anumite componente de reformă sau investiţii din PNRR atunci îţi poate reţine sume din cererile de plată înaintate şi este un algoritm care poate ajunge la aceste sume.

Boloş a dat ca exemplu ”cuvântul temeinic din legea avertizorilor de integritate, care putea să ne coste 700 de milioane de euro”. 

”Avem al doilea cel mai complex PNRR, avem peste 500 de jaloane şi ţinte”, a menţionat Boloş, arătând că pe primul loc este Spania, cu 507 de jaloane şi ţinte.

”Sunt ţări care au fost mai prudente. Puteam cu jaloane mai consistente, să ţintim lucruri mari. (..)  În abordările strategice, când ai un timp limitat la dispoziţie şi Comisia insistă să nu fie un mecanism definitiv, în astfel de situaţii nu îţi permiţi o puzderie de jaloane şi ţinte, unele au o valoare de 10 milioane de euro, asta face grea misiunea celor care implementează, pentru ca la acele termene să pui pe masă rezultate””, a afirmat el.

Întrebat cum ar fi redactat el acest PNRR, ministrul a spus că nu s-ar referi la număr de jaloane ci la obiectivele de ţară, pentru că ”România are nevoie de infrastructură, în transport, educaţie şi sănătate şi are nevoie de bugete consistente pentru a recupera decalajele din urmă ale statelor membre şi pentru care avem ca şi model în faţă strategii de urmat la nivelul UE”.

”E limpede că aici ar trebui să ne orientăm spre infrastructură şi mediul de afaceri. România are nevoie de locuri de muncă şi investiţii”, a spus Boloş la Prima News. 

Sursa: News.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-22

In legatura cu acest articol...

Marcel Ciolacu îl ia la rost pe șeful Consiliului Concurenței: ”Mai are TUPEUL să mai vină să îşi dea cu părerea?”

Recomandarea Consiliului Concurenței după avizarea PLAFONĂRII tarifelor RCA

Reforma pensiilor speciale, GREU de făcut! Se ia în calcul abandonarea proiectului
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE