2021-07-28 17:19

Bulgaria: Liderul partidului minorităţii turce a demisionat, fără legătură cu atentatul de sâmbătă. VIDEO

 |  09:00
Bulgaria: Liderul partidului minorităţii turce a demisionat, fără legătură cu atentatul de sâmbătă. VIDEO

Liderul Mişcării pentru drepturi şi libertăţi - DPS (a minorităţii turce din Bulgaria), Ahmed Dogan, şi-a depus demisia de la conducerea formaţiunii în fruntea căreia s-a aflat din anul 1990. Decizia lui Dogan fusese luată înaintea tentativei de asasinat ce a avut loc sâmbătă. În timp ce ţinea un discurs în cadrul conferinţei naţionale a formaţiunii sale, politicianul a fost ameninţat de un tânăr înarmat cu un pistol care a urcat la tribună şi a îndreptat arma spre capul lui Dogan. Atacatorul nu a reuşit însă să tragă. El a fost dezarmat de participanţii la conferinţă, fiind bătut cu cruzime înainte de a fi reţinut de poliţie.

Cauzele pentru care atacatorul nu a tras nu sunt cunoscute încă. Potrivit ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov, individul a încercat să tragă de două ori, însă gloanţele nu au ieşit de pe ţeavă. Ţvetanov a spus că este vorba despre un pistol mic cu gaze şi că, practic, ar fi fost foarte puţin probabil ca această armă să provoace leziuni mortale.

La conferinţa de presă extraordinară care a avut loc sâmbătă seară, directorul Inspectoratului de poliţie de la Sofia, Valeri Iordanov, a afirmat că pistolul a fost încărcat cu două cartuşe de semnalizare şi unul de apărare împotriva câinilor, care nu puteau să ucidă un om. Iordanov a spus, că în aceste condiţii, parchetul este cel care va decide dacă autorul atacului va fi acuzat de tentativă de omor sau de huliganism.

Întrebat dacă persoanele care l-au bătut pe atacator, printre care şi parlamentari, vor fi acuzaţi, Iordanov a menţionat că, în opinia sa, ei trebuie traşi la răspundere. Atacatorul nu are decât răni superficiale, a ţinut să precizeze Iordanov.

Tânărul în cauză, de etnie turcă, este student în anul cinci la Universitatea de Arhitectură din Sofia. În trecut, el a făcut parte din organizaţia de tineret al DPS, fiind considerat inteligent de foştii săi colegi. Atacatorul refuză să spună poliţiştilor care au fost motivele gestului său, a spus Iordanov.

Între timp, din ce în ce mai mulţi ziarişti, autori de bloguri şi utilizatori ai reţelelor de socializare din Bulgaria se întreabă dacă atentatul nu a fost înscenat de Dogan însuşi în scopuri electorale. În vara anului 2013, în Bulgaria vor avea loc alegeri parlamentare, iar în ultimul timp formaţiunea DPS a scăzut în sondaje.

Ziarista Vesislava Tancheva, prezentă în sală în momentul producerii incidentului, susţine că discursul lui Dogan a fost a fost compus din două părţi. Prima, plictisitoare, dedicată situaţiei internaţionale, iar a doua, mult mai interesantă, foarte critică la adresa guvernului bulgar. La început, delegaţii la congres făceau eforturi să nu adoarmă, dar după incident şi o pauză de mai bine de o oră, a două parte a discursului a stârnit un interes deosebit. La finalul pauzei, Dogan s-a întors în sală, însă a două parte a discursului său a fost citit de parlamentara Feliz Hiusmenova.

În a doua jumătate a discursului, Dogan a anunţat că se retrage din funcţia de preşedinte al DPS şi că propune ca aceasta să fie ocupată de vicepreşedintele Liutvi Mestan, care ulterior a fost şi ales. Demersul este motivat de faptul că numele lui Dogan a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie, ceea ce a provocat izolarea politică a DPS.

Ahmed Dogan este politicianul bulgar cu cea mai lungă carieră. Deţinut politic în perioada comunistă, în anul 1990 întemeiază Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi, o formaţiune militantă pentru drepturile etnicilor turci, care reprezintă în jur de 10% din populaţia Bulgariei şi au fost discriminaţi în timpul comunismului. Dogan ocupă postul de preşedinte al mişcării de aproape de 23 de ani. DPS a făcut parte din toate parlamentele după 1990 şi a participat la formarea mai multor guverne.

Din anul 2009, Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi se află în opoziţie. În urma cu câţiva ani, Comisia pentru studierea dosarelor fostei Securităţi de stat a anunţat că Ahmed Dogan a fost colaborator al serviciilor secrete în timpul comunismului, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE