2021-07-28 16:48

Autorii jafului mileniului au recunoscut că au furat tablourile din muzeul de la Rotterdam

 |  18:50
Autorii jafului mileniului au recunoscut că au furat tablourile din muzeul de la Rotterdam

Rene Pârşan

Autorii jafului mileniului - Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu - au recunoscut, ieri, în faţa instanţei, toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Sfătuiţi de avocaţi, cei trei găinari celebri au cerut să fie judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Recunoscând faptele, ei vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

În acest caz, achitarea este exclusă, hoţii recunoscându-şi fapta, iar un ulterior recurs nu poate viza decât cuantumul pedepsei. Pledoariile procurorilor şi avocaţilor vor fi astfel formale, şi nu vor viza fondul.

Cei trei români au recunoscut că au furat tablourile „Tête d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea. Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor. Aceştia au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Olandezii, din acuzatori acuzaţi

 

Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat că adevăraţii responsabili pentru această irecuperabilă pierdere din patrimoniul umanităţii sunt olandezii, mai precis funcţionarii Muzeului Kunsthal şi ai Primăriei Rotterdam. În opinia apărătorului, slaba protecţie a operelor de artă i-a momit pur şi simplu pe români, care nu au putut rezista tentaţiei. Dancu se bazează pe un raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor. Astfel, el va lua legătura cu avocaţi olandezi pentru a introduce pe rolul unei instanţe o acţiune prin care să se dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă criminală în perimetrul muzeului şi mai ales în cazul operelor de artă expuse în el.

Avocatul a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE