2024-04-20 02:04

Care sunt propunerile Ministerului Justiției pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA

 |  15:32
Care sunt propunerile Ministerului Justiției pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA

Ministrul Justiţiei Cătălin a anunţat propunerile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florenţa şi, respectiv, Marius Ionuţ Voineag. Propunerea pentru funcţia de procuror şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor. Decizia finală urmează să fie luată preşedintelui Klaus Iohannis.

”Propunerile pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ şi Procuror Şef DNA sunt următoarele: 1.Alex Florin Florenţa pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ; 2.Marius Ionuţ Voineag pentru funcţia de Procuror Şef DNA. Propunerea pentru funcţia de Procuror Şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor”, a transmis ministrul Justiţiei.

Pentru ocuparea funcţiei de procuror general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au îndeplit condiţiile legale Alex-Florin Florenţa de la DIICOT şi Gabriela Scutea, actualul procuror general. Pentru funcţia de procuror-şef al DNA, s-a constatat că au fost îndeplinite condiţiile de către procurorii Crin Nicu Bologa, actualul titular al funcţiei, şi Marius-Ionuţ Voineag, ambii de la DNA.

Pentru DIICOT, au fost admise candidaturile procurorilor Ioana Bogdana Albani, Alina Albu şi Oana-Daniela Pâţu, de la DIICOT.

În data de 20, 21 şi 24 februarie 2023, s-au desfăşurat la sediul Ministerului Justiţiei interviurile pentru funcţiile de Procuror General al PÎCCJ, Procuror Şef al DNA, respectiv Procuror Şef al DIICOT. ”Procedura de interviuri publice pentru selecţia propunerilor a fost introdusă iniţial în practica ministrului Justiţiei încă din anul 2020, cu ocazia selecţiei precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege şi este în prezent prevăzută de art.146 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 şi prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022. Interviurile au fost desfăşurate în faţa Comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE, şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse şi minuţioase între ministrul Justiţiei şi ceilalţi membri ai Comisiei de interviu”, precizează ministrul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE