2020-10-25 16:43

ANM, despre furtuna din TIMIȘ: Toate autoritățile statului au fost AVERTIZATE la timp

 |  13:57
ANM, despre furtuna din TIMIȘ: Toate autoritățile statului au fost AVERTIZATE la timp

Furtuna care s-a abătut duminică asupra vestului României, provocând pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești, a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicate luni într-un comunicat de presă, informează Agerpres.

"Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 - 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe", explică specialiștii meteorologi.

Prima avertizare cod galben, la ora 15:06

Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. "La ora 15:06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipație de o oră până la șase ore (de tip nowcasting), pentru județele Timiș și Arad, cu următorul conținut: 'Fenomene meteorologice așteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină'", precizează sursa citată.

Totodată, la ora 15:28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizând județul Timiș, iar la ora 15:44, a fost emis un Cod portocaliu pentru județul Arad. Conform monitorizării ANM, până la miezul nopții de duminică, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 Cod portocaliu și 35 Cod galben.

Toate aceste avertizări/atenționări meteorologice au fost transmise în flux operațional către: Centrul operativ pentru situații de urgență de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU județene, Prefecturile județene, AN Apele Române și mass media.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2017-09-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE