2024-04-24 00:53

ANM, Alertă Meteo: COD ROȘU de caniculă. Temperaturile vor depăși 40 de grade

 |  12:00
ANM, Alertă Meteo: COD ROȘU de caniculă. Temperaturile vor depăși 40 de grade

Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară, care va afecta mai multe județe din vestul țării în următoarele două zile. Temperaturile vor ajunge la 41 de grade Celsius.

 Astfel, joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.

Meteorologii spun că joi și vineri canicula va afecta de altfel, întreaga țară.

Astfel, joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei se află în următoarele zile sub avertizare cod portocaliu de caniculă, aici urmând să fie înregistrate temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade.

Temperaturile ridicate vor crea disconfort și azi, în toată țara, motiv pentru care de la ora 12 intră în vigoare primele avertizări meteo.

Astfel, miercuri (23 iunie) în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, local vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

În zonele de munte, în Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25....40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării.

Tot miercuri, județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare se află sub avertizare cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE